De vergeten smartphone: HTC HD2

De HTC HD2 was een groot toestel op Windows Mobile. Echter kon ook de Android-liefhebber aan de slag met dit toestel van HTC. In veel opzichten was de HTC HD2 een bijzonder toestel, wij bespreken hem in ‘De vergeten smartphone’.

HTC HD2

In 2009 kwam het Taiwanese HTC met de introductie van de HTC HD2. Het was hiermee de opvolger van de HTC Touch HD. De HD2 was een bijzonder toestel; want het viel op door verschillende eigenschappen. Als eerst was er het enorme scherm van 4,3 inch; het display had een resolutie van 800 x 480 pixels. Dit scherm was capacitief en reageerde dus op de aanraking van vingers (zonder stylus). Dit was vrij uniek voor een toestel met Windows Mobile.

HTC HD2

Zwaar

Onder het scherm zaten nog een aantal toetsen, vijf stuks in totaal. Boven het scherm zat een brede luidspreker en de achterkant was geheel vervaardigd uit metaal. Dit zorgde (zeker voor die tijd) voor een zwaargewicht smartphone; 157 gram was niet mals. Nu is dat redelijk normaal; de Xperia XZ2 weegt nu zelfs 198 gram, de LG G6 en Galaxy S9 wegen 163 gram.

Met de Snapdragon S1 processor (1 GHz) was het toestel het snelste toestel van dat moment. Er was tevens 448MB RAM-geheugen. De HTC HD2 werd voorzien van Windows Mobile 6.5 Professional met een eigen HTC Sense skin. Herkenbaar spel van HTC was bijvoorbeeld Teeter met het balletje. Ook was er de CoPilot navigatie-app en Google Maps. Met HTC Footprints kon je een foto maken waarbij de locatie en enkele extra details werden opgeslagen.

HTC HD2

Ik heb het toestel enkele jaren geleden mogen reviewen voor GSM Helpdesk (review kun je hier vinden). De 5 megapixel camera scoorde slecht. Het was helaas een paar jaar geleden kenmerkend voor HTC dat de camera niet hun sterkste kant was. De HTC HD2 bood ondersteuning voor HSDPA- en UMTS-netwerken, Bluetooth, WiFi, GPS en er was een 1230 mAh accu.

Android

In 2015 werd door een ontwikkelaar Android 6.0 Marshmallow beschikbaar gesteld voor de HTC HD2. Overigens klonk dit leuker dan dit was; want veel functies werkten niet zoals het gebruik van apps.

De HTC HD2 kwam eind 2009 uit in Nederland. De Taiwanese fabrikant gaf de smartphone een adviesprijs mee van 599 euro.

HTC HD2 samengevat in 5 punten:

  • Enorm scherm (voor die tijd)
  • Erg zwaar
  • Windows Mobile 6.5 met HTC Sense
  • Geliefd toestel
  • 1 GHz processor
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel