Cloudservice Mega komt met beveiligde chat-applicatie

Ontwikkelaars van het bedrijf Mega, het bedrijf van Kim Dotcom dat bekend is van de dienst MegaUpload, komt in april met een versleutelde chatdienst. Met de applicatie gaat het bedrijf op den duur de concurrentie aan met WhatsApp en andere chat-applicaties.

Aanbieder van online opslag Mega komt in april met haar eigen chat-applicatie. In eerste instantie komt de chatdienst enkel beschikbaar voor de desktop. Bram van der Kolk, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Mega in Nederland, laat aan Tweakers weten dat een Android en iOS versie in augustus of september gepland staan.

De chat-applicatie van Mega is gericht op het versleutelen van berichten. Er wordt bij de applicatie end-to-end encryptie toegepast. End-to-end encryptie betekent dat alle berichten tussen de verzender en de ontvanger wordt versleuteld. De chatdienst zelf heeft ook geen toegang tot de berichten die gestuurd worden.

Vanaf het moment dat een bericht verstuurd wordt wordt het versleuteld. Het bericht wordt pas ontsleuteld als het bericht door de ander wordt ontvangen. Mega meldt dat hiermee het afluisteren van berichten vele malen moeilijker maakt. Voor elke nieuwe chat wordt een nieuwe sleutel aangemaakt. Hierdoor zou een gesprek niet gekoppeld kan worden aan een gebruiker.

Van der Kolk meldt dat het de applicatie laagdrempelig wilt maken; de gebruiker moet niets merken van de encryptie. “Het moet ogen en voelen als een normale dienst.” zegt Van der Kolk.

Nadat bekend werd gemaakt dat Facebook de populaire applicatie WhatsApp zou overnemen, hechten veel mensen meer waarde aan hun privacy in dit soort diensten. Het succes van Telegram is hier mede aan te danken.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel