Google Maps: live locatie van bus en trein in NL en Spotify-integratie

Google Maps timmert verder aan de weg om gebruikers alles te bieden wat ze onderweg nodig hebben. Er staan wederom nieuwe features voor de deur die toegevoegd worden aan de app. Waaronder de realtime locatie van het openbaar vervoer.

Google Maps: live ov-locatie en Spotify

Google heeft nieuwe functies aangekondigd voor de Android- en iOS-app van Google Maps. Gebruikers krijgen toegang tot nieuwe features die de gebruikerservaring verder moet verbeteren. Het wordt mogelijk om de live locatie van je bus of trein op te vragen via Google Maps. Nu moet je daarvoor nog een app zoals OVinfo gebruiken.

Google Maps live locatie bus

Waar is mijn bus?

Als eerst komt de realtime-locatie van bus en trein beschikbaar in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De functie is dus nog niet landelijk beschikbaar. Google Maps bood al wel realtime vertrektijden voor het openbaar vervoer. De realtime locatie van je bus of trein is vanaf nu beschikbaar in 80 steden wereldwijd en dit zal later worden uitgebreid. In Sydney gaan ze nog een stap verder en wordt samengewerkt met het ov-bedrijf en krijgen gebruikers te zien of hun volgende bus wellicht al propvol zit.

Google Maps route ov auto

Reizen met verschillende vervoersmiddelen

Een andere nieuwe feature is het plannen van een reis met verschillende vervoersmiddelen. Je kunt hierbij denken aan een reis die je gedeeltelijk met de auto en gedeeltelijk met het openbaar vervoer aflegt. Google Maps kan hier dan rekening mee houden en je op basis van de realtime informatie een passend reisadvies geven.

google maps forenzen tabblad

Forenzen tabblad

Google zal de Maps-app ook een nieuw tabblad meegeven, genaamd Forenzen. Hier krijg je met één tik toegang tot de actuele OV- en verkeersinformatie. Deze sluit vervolgens aan, bij jouw route van of naar het werk. Er wordt gekeken naar of er vertragingen zijn, of dat de verkeersdrukte deze keer veel hoger is dan normaal. Mocht een vertraging op de loer liggen, dan worden alternatieve routes voorgesteld. Tevens kun je actuele meldingen krijgen van oponthoud op je route.

Google Maps Spotify

Muziek

Google Maps krijgt met de komende update ook ondersteuning voor Google Play Music, Spotify en Apple Music. Direct vanuit het navigatiescherm heb je toegang tot je afspeellijsten, albums en podcasts. Je hoeft vervolgens niet meer van app te wisselen, zo belooft Google.

Update

De update is weliswaar nu aangekondigd, de update zelf zal in de komende week uitgebracht worden voor Android en Apple iOS. Je vindt deze update dan vervolgens terug in de Play Store. Google presenteerde vorige week ook de Shortlists, waarbij je gemakkelijk met anderen in een groep locaties kunt uitwisselen.

Google Maps: Navigatie en OV
Google Maps: Navigatie en OV
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel