18 handige LG G5 tips: haal alles uit je toestel

De modulaire LG G5 is een uitgebreide smartphone vol mogelijkheden. Misschien heb je nog niet alle functies van het toestel ontdekt. DroidApp zet 18 handige LG G5 tips voor je op een rij zodat je alles uit het nieuwe toestel van LG kan halen. Hoe maak je een screenshot, hoe pas je het vergrendelscherm aan en wat is Smart Bulletin?

LG G5 tips

Sinds april ligt de LG G5 in de Nederlandse en Belgische winkels. De smartphone is de opvolger van de LG G4 en is voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Denk aan het modulaire slot waarmee je met modules functionaliteit kunt toevoegen, de metalen behuizing, de vingerafdrukscanner en de dual-camera. We zullen binnen enkele dagen ook de review van de LG G5 publiceren op DroidApp, maar nu willen we je eerst alvast wat enkele tips geven om alles uit je LG G5 te halen.

LG G5 screenshot maken

Screenshot maken

Het maken van een screenshot kan met eigenlijk iedere Android-telefoon. Een screenshot maken met de LG G5 kan ook op een gemakkelijke manier. Door de vingerafdrukscanner/power-button aan de achterzijde ingedrukt te houden en tegelijkertijd ook de volumetoets naar beneden in te drukken kan je een schermafbeelding maken. Deze wordt dan automatisch opgeslagen op het geheugen van je telefoon. Vanuit de notificatiebalk kan je de foto direct verwijderen of delen met iemand.

LG G5 vingerafdruk instellen

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner maakt het mogelijk om het toestel te ontgrendelen zonder dat je perse een pincode moet intoetsen of een patroon moet tekenen. Je kunt meerdere vingers toevoegen zodat je niet alleen met je rechterhand het toestel kunt unlocken, maar ook met je linkerwijsvinger bijvoorbeeld dit kunt doen. Meer vingerafdrukken kan je instellen bij Instellingen > algemeen > vingerafdrukken en beveiliging. Ook kan je content vergrendelen met je vingerafdruk en je vingerafdruk gebruiken in combinatie met de PayPal app.

knock code

Knock Code

Knock Code is een relatief veilige en snelle manier om je toestel te ontgrendelen zonder dat je een patroon hoeft te tekenen of dat je een pincode in moet typen. Bij Instellingen > weergave > lockscreen kan je kiezen voor Knock Code. Met Knock Code kan je een patroon tikken om het scherm te ontgrendelen. Je hoeft hiervoor het scherm niet eerst te activeren, iets wat bij pin en patroon wel het geval is. Je Knock Code moet uit minimaal zes tikken bestaan.

sneltoets lg g5

Sneltoets

In het menu vind je bij Instellingen > algemeen > sneltoets een mogelijkheid om op een snelle manier een applicatie te openen. Je hebt echter alleen de keus om ‘Capture+’ te openen als je tweemaal op de volumetoets omhoog drukt en om de camera te openen bij tweemaal de volumetoets omlaag. Het is helaas niet mogelijk om zelf een app te kiezen bij de sneltoets. Wel is er de app ‘Key Plus’ waarmee je zonder root een applicatie kan starten bij het indrukken van de volumetoets in stand-by.

LG G5 led-notificatie

LED notificatie

Je kunt bepaalde instellingen voor de notificatie-led aanpassen naar eigen wens. Je kunt dit doen bij Instellingen > Geluid & notificaties > Notificatie LED. Door het palletje daar van groen op grijs te zetten schakel je de notificatie-led helemaal uit. Wil je wel het oplichtende lampje boven het scherm hebben, maar niet voor iedere melding? Dan kan je hem hier in- of uitschakelen voor een inkomende oproep, gemiste oproep of bericht, het opladen van de batterij, of gedownloade applicaties.

notificatiebalk

Snelkoppelingen notificatiebalk

Als je de notificatiebalk van boven naar beneden sleept zie je een aantal zogenoemde ‘toggles’, ofwel snelkoppelingen voor bepaalde acties. Je kunt de WiFi-verbinding in- of uitschakelen, de stille modus activeren of de rotatie uitzetten. Door bovenin de balk op het potloodje te tikken, kan je de volgorde aanpassen door ze ingedrukt te houden en te slepen. Tevens kan je ook bepaalde snelkoppelingen uit het snelle overzicht verwijderen. Een andere optie is om de toetsen voor ‘scherm delen’ en ‘bestand delen’ uit te schakelen of juist te tonen.

always on

Always On

Always On is een handige functie van de LG G5. Zonder het toestel aan te raken krijg je te zien of je nog berichten of meldingen hebt gemist. Wil je Always On liever uitschakelen? Ga dan naar Instellingen > weergave > Always-on display. Daar kan je het palletje op grijs zetten, of in plaats van de tijd een tekst (handtekening) neerzetten.

launcher app drawer

App drawer

Wanneer je de LG G5 voor de eerste keer opstart krijg je niet de menu-toets te zien, ofwel de app drawer. Hiermee krijg je toegang tot het menu met toepassingen en applicaties. Bij de iPhone en bijvoorbeeld Huawei en Honor toestellen weet je niet beter, maar mocht je nou toch een apart menu willen voor je apps, dan kan je dit gelukkig gewoon inschakelen. Ga hiervoor naar Instellingen > weergave > homescreen > selecteer launcher en kies voor ‘Home & app drawer’. Als je deze nog niet hebt gedownload, wordt deze automatisch gedownload als je deze optie kiest.

360 graden achtergrond

360 graden wallpaper

De LG G5 biedt de mogelijkheid om een 360-graden wallpaper in te stellen. Deze beweegt mee als je je toestel draait en geeft een gaaf effect. Je kunt deze instellen door het homescreen een paar tellen ingedrukt te houden met een vinger. Vervolgens kies je voor ‘wallpapers’ en kies je voor ‘live wallpapers’ waarna je de 360 achtergrond kunt instellen. Wanneer je tevreden bent met de standaard foto kan je op toepassen tikken. Heb je een eigen 360-foto gemaakt of opgeslagen, dan kan je die instellen via ‘bewerk’. Hou er wel rekening mee dat een live-wallpaper een grotere impact heeft op de batterij van je telefoon.

LG G5 navigatietoetsen

Navigatie-toetsen

De volgorde en achtergrondkleur van de ‘touch-toetsen’ onderin beeld kan je aanpassen. Je kunt bij Instellingen > weergave > touchtoetsen de toetscombinatie aanpassen en eventueel een een vierde en vijfde functie toevoegen. Bij kleur kan je de achtergrond-kleur, die standaard grijs is, aanpassen naar bijvoorbeeld zwart. Ook kan je de navigatie-toetsen verbergen.

Snelkoppelingen vergrendelscherm

Snelkoppelingen vergrendelscherm

Wanneer je niet heel het menu wilt doorspitten om snel een applicatie te openen vanuit het vergrendelscherm, kan je hiervoor een handige instelling vinden op de LG G5. Bij Instellingen > weergave > lockscreen kan je kiezen voor snelkoppelingen. Je kunt maximaal vijf snelkoppelingen hier toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je door het icoon op het vergrendelscherm naar boven te vegen de app kunt openen.

LG G5 scherm effect

Animaties lockscreen

Bij het ontgrendelen van het lockscreen, ofwel vergrendelscherm krijg je verschillende animaties te zien. Je kunt de animaties aanpassen naar eigen wens. Dit kan je doen bij instellingen > weergave > lockscreen > scherm effect. Wil je een speels effect met cirkels of kies je voor de bubbels die over het scherm verschijnen als je er overheen veegt? Er is keuze uit vier verschillende effecten.

LG G5 camera handmatig

Camera handmatig

Net als bij de LG G4 is ook de camera van de LG G5 voorzien van een manuele camera-modus. Door de camera te openen en daar in de linkerhoek de drie puntjes aan te tikken, kan je hier kiezen voor de handmatige stand. Je kunt de witbalans aanpassen, de focus verstellen en de ISO-waarde bepalen. Ook de sluitertijd en de belichting zijn dingen waar je invloed op kunt uitoefenen. Tevens worden foto’s in de handmatige stand ook direct als RAW opgeslagen, zodat je deze later op je computer nog kunt bewerken.

LG G5 camera delen

Gemaakte foto snel en direct delen

Vanuit de camera-app kan je een gemaakte foto direct delen met de rest van de wereld. In beeld verschijnt bijvoorbeeld het logo van Instagram, WhatsApp of Twitter en door hier op te drukken opent de gekozen app. Binnen korte tijd kan je de foto vervolgens de wereld in sturen. Je ziet deze mogelijkheid bovenin beeld bij het kleine pijltje dat je uit kunt schuiven.

App machtigingen en rechten

Sinds Android 6.0 Marshmallow kan je de rechten instellen van applicaties. Wil je niet dat een weer-app toegang heeft tot je contacten, of een spelletje toegang krijgt tot je locatie, dan kan je dit zelf bepalen. Bij Instellingen > algemeen > applicaties kan je dit instellen op de LG G5. Als je dit hebt gekozen tik je bovenin beeld op de drie puntjes. Daar selecteer je de optie ‘apps configureren’. Bij ‘app-machtigingen’ kan je per applicatie de rechten en permissies aanpassen. Bij sommige applicaties kan het zijn dat bepaalde functies nodig zijn voor een goede werking, houd hier rekening mee. Bij ‘app-links’ kan je instellen eventueel om bepaalde links (zoals de website van Twitter) met een standaard-app te openen, bijvoorbeeld de officiële Twitter-app of juist een andere Twitter-app zoals Plume.

smart settings

Smart Settings

Met de functie Smart Settings kan je verschillende handige instellingen automatisch laten aanpassen door de LG G5. Je kunt bijvoorbeeld bij thuiskomst automatisch WiFi inschakelen, bluetooth uitschakelen en het geluidsprofiel op luid zetten. Ook kan je ervoor kiezen om een bepaalde app te starten als er met bluetooth verbonden wordt. Hiervoor selecteer je wel welk adres als thuis ingesteld moet worden. Je vindt de instellingen voor Smart Settings bij Instellingen > algemeen > Smart Settings.

Smart Bulletin

Smart Bulletin

Bij instellingen > weergave > homescreen kan je Smart Bulletin inschakelen van waaruit je de snelle instellingen kunt beheren (Smart Settings), agenda-items kunt bekijken en eventueel de afstandsbediening kunt openen en LG Health gegevens kunt inzien. Door op het homescreen naar links te vegen zie je Smart Bulletin als apart scherm op een van de startschermen.

accupercentage

Accupercentage weergeven

Wil je precies weten hoe vol je accu nog zit? Dan kan je het accupercentage van de batterij in de notificatiebalk laten weergeven. Ga hiervoor naar Instellingen > algemeen > batterij & energiebesparing en schakel de functie ‘Batterijpercentage op statusbalk’ in.

Wil je alles weten over de LG G5? Bekijk dan de uitgebreide toestel-pagina met alle informatie, via onderstaande button.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel