LG kondigde tijdens het Mobile World Congress de LG G5 aan. Daarbij kwam het bedrijf ook met een accessoire-lijn onder de naam LG Friends. Deze lijn bestond uit verschillende ‘gadgets’ zoals een 360-graden camera en een eigen VR-bril. DroidApp heeft de afgelopen tijd de LG 360 VR bril getest en onze bevindingen lees je in onze review.
LG 360 VR
Virtual reality is helemaal ‘hot’. De VR-brillen om daadwerkelijk ook mee de beelden te bekijken zijn er in verschillende soorten en maten. Er is keuze uit de goedkopere, kartonnen Google Cardboard maar er is ook de HTC Vive, Oculus Rift en waarschijnlijk de meest bekende; de Samsung Gear VR (alleen voor Samsung-toestellen). LG wil ook graag een graantje meepikken en kwam in februari met LG Friends; een accessoire-lijn met verschillende apparaten waaronder de LG 360 VR-bril. Deze bril is anders dan andere virtual reality-brillen en hier hoef je ook niet je toestel in te schuiven. Maar is dit echt zo handig als dat het klinkt? We bespreken de LG 360 VR in deze review.
Verkooppakket
De LG 360 VR wordt geleverd in een doos met daarin de headset en daaraan vast een kabel die je in de USB Type-C poort steekt van je LG G5. Ook vinden we een gebruiksaanwijzing van de bril en een poetsdoekje. Zeker bij het eerste gebruik is de handleiding erg handig om even door te nemen.
Ontwerp en werking
Het design van de LG 360 VR is anders dan die van andere VR-brillen; de bril is namelijk voorzien van pootjes en dus zet je hem als het ware op zoals een (zonne-)bril. Anders dan bij andere brillen zet je je telefoon niet in de bril, maar sluit je hem aan via de USB Type-C aansluiting die aan de bril vastzit. Door het lichtere gewicht (118 gram) is het apparaat duidelijk lichter dan de andere duurdere VR-brillen.
Doordat je je telefoon niet in de bril plaatst, wordt de content geladen vanaf je smartphone. In ons geval werd de LG G5 na een tijd gebruik een stuk warmer, maar niet onhoudbaar warm. De beeldresolutie van het 1,88 inch LCD-scherm is 960 x 720 pixels per oog. We zullen verder in de review terugkomen op de kwaliteit van de LG 360 VR.
De lenzen kan je afdekken met een dop en deze zijn horizontaal aan te passen naar eigen wens. Door aan de lenzen te draaien kan je de scherpte bepalen voor ieder oog, maar dit werkt niet onwijs makkelijk. In de VR-bril zit namelijk een sensor die herkent of je de bril op hebt of afzet. Als je hem afzet wordt het beeld van je telefoon ingeschakeld en het beeld van de bril uitgeschakeld. Dit betekent ook dat wanneer je de bril op wordt gezet even niet snel je toestel kunt bedienen.
Zodra het scherm uitgeschakeld is van de telefoon wordt er extra functionaliteit toegevoegd aan het scherm van je LG G5. Je kunt met je hoofd de ‘cursor’ richten op de plek die je wilt en door te tikken op het scherm van je G5 kan je iets daadwerkelijk aantikken. Ook kan je vegen over het scherm door te scrollen en zijn er gebaren om de positie te kalibreren.
Op de LG 360 VR is een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig om een koptelefoon op aan te sluiten. Daarnaast is er een terug-toets en een ‘ok’-toets. Je kunt dus voor bepaalde acties zowel de toetsen op de bril als het touchscreen van de smartphone gebruiken.
We raden je aan het toestel in de hand te houden als je de VR-bril gebruikt. Als je namelijk iets te enthousiast bezig bent met de LG 360 VR, kan het zomaar zijn dat het toestel in no-time op de grond ligt.
In de praktijk
De pootjes waarmee je de virtual reality bril op je hoofd zet zitten stevig op je hoofd geklemd. We hebben het niet als zeer storend ervaren, maar de nekband zoals we die kennen van de Gear VR bijvoorbeeld is absoluut prettiger. Een heel groot minpunt aan de LG 360 VR is dat de bril niet goed afsluit. Dit betekent dat aan alle kanten, en vooral de onderkant, je alles van je omgeving kan zien. Voor een VR-bril van meer dan 250 euro, wil je het lekken van licht niet hebben. Dit komt de virtual reality-ervaring niet ten goede en hierdoor raak je sneller je aandacht kwijt bij de video-content.
In de praktijk ervaren we de bediening van de LG 360 VR met de smartphone als prettig. Je kunt daarbij ook instellen dat bij een nieuwe notificatie deze in beeld komt, maar dit kan je ook eventueel uitschakelen. Houd er rekening mee dat de LG 360 VR enkel met de LG G5 werkt. Heb je deze smartphone niet? Dan is de accessoire nutteloos en heb je er niets aan.
Content
Dan op zoek naar de content. En daar is het volgende grote minpunt van de LG 360 VR. Waar je met de andere VR-brillen en de Cardboard kunt kiezen uit tientallen applicaties met de mooiste films, video’s en plaatjes, houdt het aanbod bij een handjevol al op bij LG. Er is een applicatie genaamd ‘Jaunt’ waarmee je bepaalde trailers, demo’s en video’s in 360-graden kunt bekijken. Ook kan er een soort van mobiele website ingeladen worden van YouTube, waar je een grote keus hebt aan video’s.
Wat mij persoonlijk opviel is dat ik sneller het gevoel had misselijker te worden van de LG 360 VR dan wanneer ik een virtual reality-filmpje kijk met Google Cardboard. Dit kan verschillende redenen hebben. Vooral bij de achtbaan-demo merkte ik een duidelijk verschil.
Tot slot kan je ook je eigen gemaakte 360-graden foto’s en video’s bekijken, die je bijvoorbeeld met de LG 360 CAM hebt gemaakt. De 360 VR zou compatible moeten zijn met Cardboard-apps, maar na langdurig proberen en testen moeten we anders concluderen. Het kan zijn dat dit met een firmware-update verholpen is, maar tot op heden is die nog niet beschikbaar.
Apps als Google StreetView, GoPro VR en alle andere VR-apps werken niet met de VR-bril van LG. Je kunt ook niet in de YouTube-app op je telefoon ervoor kiezen om een video weer te geven op je LG 360 VR. Alles moet met de bril op gekozen en geselecteerd worden.
Beoordeling
Sorry LG, maar we zouden de LG 360 VR niet snel aanraden. Doordat het aanbod van applicaties en content zó enorm laag is, ben je razendsnel uitgekeken op de virtual reality ervaring met deze bril. We missen Google StreetView, een goed werkende combinatie met de YouTube-app en alle andere VR-apps die voor Android beschikbaar zijn. Het comfort is redelijk maar erg storend is het licht dat lekt.
Dan is er ook nog de adviesprijs van 279 euro. Hoewel de virtual reality bril al voor rond de 220 euro is te vinden, is deze veel te hoog. Mocht je nog op zoek zijn naar een VR-bril? Dan heb je ongetwijfeld veel meer plezier aan de kartonnen Google Cardboard die je voor een paar tientjes aan kunt schaffen.
Mocht je de LG 360 VR aan willen schaffen, dan kan je terecht bij Bol.com en Belsimpel.
LG 360 VR
-
6.5/10
-
6.8/10
-
6.2/10
-
3/10
-
2/10
Beoordeling
Pluspunten
- Bediening met behulp van smartphone
Minpunten
- Onwijs weinig content
- Hoge prijs
- Werkt alleen met LG G5
- Lekt licht
- Comfort kan beter