HTC One M8 met Android 5.0.1 Lollipop: de 10 grootste veranderingen

Woensdagochtend was het dan eindelijk zover. De HTC One M8 kreeg de update naar Android 5.0.1 Lollipop. De grootste veranderingen en vernieuwingen (zowel positief, als minder positief) die met deze update mee zijn gekomen, zetten we voor je op een rijtje.

Gisteren bracht HTC eindelijk, de lang verwachte update uit voor de HTC One M8. De Android 5.0.1 Lollipop update wordt binnenkort ook verwacht voor de HTC One M7. De nieuwe Android-versie brengt een aantal veranderingen met zich mee. Wij zetten de 10 grootste veranderingen op een rijtje.

HTC Sense

HTC Sense

We beginnen maar gelijk met het punt waar het minste aan is veranderd. HTC Sense 6.0 is nog steeds te vinden op het vlaggenschip van de Taiwanese fabrikant. De navigatietoetsen zien er namelijk vrijwel hetzelfde uit als die bij de vorige versies van Android.

multitasking

Multitasken

Het scherm om te multiasken met de HTC One M8 is veranderd. De kaartweergave geeft weer welke applicaties je onlangs hebt geopend. Dit gaat samen met een kleurrijke vertoning. Echter maakt dit in onze ogen het multitasken niet echt sneller. Ook het sluiten van apps gaat stuk voor stuk. Door over een kaart te vegen kan je namelijk het proces op de achtergrond stoppen.

google-chrome

Google Chrome

Na de update naar Android 5.0.1 Lollipop zullen sommige websites een kleurtje krijgen in de adresbalk. Dit verschilt per site. Onder andere bij DroidApp is de passende groene kleur zichtbaar. Echter krijg je deze feestelijk vertoning alleen als je in Google Chrome de functie ‘tabbladen en apps samenvoegen’ aan hebt staan. Het nadeel is alleen dat je via de menutoets een extra tabblad moet openen. Standaard staat dit na de update geactiveerd. Wanneer je dit uitzet heb je het voordeel dat je weer snel een nieuw tabblad kunt openen.

lockscreen

Vergrendelscherm

Het vergrendelscherm in Android 5.0.1 Lollipop is veranderd. Voortaan hoef je voor meldingen niet meer de notificatiebalk naar beneden te slepen. Je ziet vanaf nu de meldingen in het lockscreen staan. Echter worden er ook meldingen weergegeven zoals screenshots die gemaakt zijn of dat de energiebespaarmodus actief is. Die meldingen hadden dan weer niet gehoeven.

quick-settings

Notificatiebalk en Quick Settings

De notificatiebalk is ook net wat anders vormgegeven. Daarbij hebben we sneller toegang tot de quick settings, ofwel de snelle instellingen. Hier kan je bijvoorbeeld snel de Bluetooth-verbinding in- of uitschakelen of andere instellingen aanpassen.

delen

Deelmenu/openen met

Wanneer je een link uit bijvoorbeeld WhatsApp wil openen op je telefoon wordt er bij de eerste keer gevraagd met welke app je de link wilt openen. Dit is allemaal net wat anders vormgegeven in Android 5.0.1 Lollipop en onthoudt ook beter de laatst gekozen opties.

notificatie

Google-apps

Met de update heeft HTC op de One M8 een aantal nieuwe applicaties geïnstalleerd. Het gaat hier om applicaties die je ook zelf had kunnen downloaden uit de Play Store. Echter het verschil is, dat je deze niet meer kunt verwijderen (alleen uitschakelen). Het gaat om de apps Google Spreadsheets, Google Documenten en Google Presentaties (Slides). Aangezien die apps met elk tientallen MB’s groot zijn, hadden wij deze ruimte wel beter kunnen benutten.

niet-storen

Niet storen

In het menu met instellingen vinden we de optie ‘Niet storen’ terug. Hiermee kan je instellen dat je over een bepaalde tijd (bijvoorbeeld over een half uur, of over drie uur) niet gestoord wilt worden. Je kan daarbij uitzonderingen instellen dat je van bepaalde contacten wel een waarschuwing wilt krijgen.

app-meldingen

App-meldingen

Je kan nu van apps instellen of je meldingen wilt ontvangen. Je kan daarnaast ook aangeven dat een bepaalde applicatie bovenaan in het overzicht met meldingen moet komen, zodat je die notificaties altijd als eerste leest. Vind je meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp het belangrijkst? Zet dan de prioriteitsmodus aan voor die app. Erg handige functie.

sdkaart

Duidelijker en sneller

We hebben nu een dag met Android 5.0.1 Lollipop op de HTC One M8 gespeeld. Het is wennen, maar zeker geen achteruitgang. Qua uithoudingsvermogen kunnen we nog niet veel zinnigs zeggen. Wel is het zo dat HTC iemand mag inhuren voor de vertalingen van de teksten. Vrij geheugen wordt vertaald als ‘gratis’.

vertaling

Eerder zagen we al in de galerij de tekst ‘afbeelding wordt niet opgeslagen in de gallerij’, waarbij de foto juist wel werd opgeslagen in de galerij. Wel positief is dat je nu sneller inzicht hebt in de apps die geïnstalleerd zijn op de geheugenkaart.

Zie hier alle vernieuwingen in Android 5.0 Lollipop. Kijk hier wanneer jouw toestel Android 5.0 Lollipop krijgt.

Lees ook

Reageer op dit artikel