De vergelijking: Samsung Galaxy S7, LG G5, Sony Xperia X en Huawei Nexus 6P

Het Mobile World Congress 2016 is ten einde en we kunnen we op een MWC met verschillende mooie producten. In deze vergelijking zetten we de Samsung Galaxy S7, Sony Xperia X, LG G5 en Huawei Nexus 6P naast elkaar. Wat zijn de verschillen? Wat zijn de positieve en minder positieve kanten? Je leest het in de uitgebreide vergelijking.

Smartphone vergelijking 2016

Het jaar 2016 wordt weer een interessant jaar met de nieuwe smartphones die op het Mobile World Congress zijn aangekondigd. Het portfolio van Samsung is uitgebreid met de Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge en bij LG hebben ze onder andere de LG G5 toegevoegd. Sony was toch wel een verrassing want waar de andere twee toestellen al lang en breed uit waren gelekt, kwam de Sony Xperia X pas op de dag voor de aankondiging in beeld. De Japanse fabrikant kwam met de Sony Xperia X-serie; bestaande uit de Xperia X, Xperia X Performance en de Xperia XA.

Huawei mocht voor de eerste keer van Google zich wagen aan een Nexus-smartphone, en zoals we in onze Nexus 6P review al aangaven, is Huawei hier absoluut goed in geslaagd. Het toestel blinkt op vele gebieden uit en kan dus prima meedoen aan de strijd om ‘beste smartphone van 2016’. In deze vergelijking zetten we de Huawei Nexus 6P naast de Sony Xperia X, LG G5 en Samsung Galaxy S7.

Samsung Galaxy S7 voorkant

Samsung Galaxy S7

Met de Samsung Galaxy S7 zet Samsung de opvolger neer van de Samsung Galaxy S6. De S7 is eigenlijk hoe we vorig jaar de S6 hadden willen zien. Een strak design met een glazen behuizing en aluminium frame en ook nog eens waterdicht. Hiermee wint Samsung het op zijn concurrenten. De 12 megapixel camera is voorzien van optische beeldstabilisatie en natuurlijk de LED-flitser. Over Android Marshmallow ligt de nieuwste TouchWiz-interface.

LG G5 voorkant

LG G5

De LG G5 is anders dan de andere smartphones en komt met een unieke functie. Het ‘Magic Slot’ geeft gebruikers de mogelijkheid om modules toe te voegen voor extra functionaliteit. Denk hierbij aan een module genaamd LG Cam Plus waarmee je het aantal opties voor het maken van foto’s flink uit kunt breiden. LG bracht vorig jaar de LG G4 uit met een leren achterkant; de LG G5 is volledig vervaardigd uit metaal en aan de achterkant voorzien van twee camera’s. Hiermee leent de G5 zich uitstekend voor het maken van landschap-foto’s. Je krijgt voortaan meer op je foto.

Sony Xperia X voorkant

Sony Xperia X

Sony kwam toch wel onverwacht, met drie nieuwe Xperia-smartphones. Eén daarvan is de Sony Xperia X. Deze smartphone is voorzien van een metalen behuizing en heeft een geavanceerde (23 megapixel) camera vol mogelijkheden. Wat het meest hierbij opvalt is de hybride autofocus waarmee een bewegend onderwerp gevolgd kan worden en bewegingen kunnen worden voorspeld. Een bewogen foto als resultaat moet hiermee tot het verleden behoren. Daarnaast heeft de Sony Xperia X ook een vingerafdrukscanner, een 5,0 inch Full-HD beeldscherm en natuurlijk Android 6.0 Marshmallow met de nieuwe Sony Xperia UI interface.

Huawei Nexus 6P

Nexus 6P

Sinds medio november vorig jaar is de Huawei Nexus 6P verkrijgbaar in Nederland. Google kwam met twee nieuwe Nexus-smartphones tegelijkertijd, ook de Nexus 5X van LG werd gepresenteerd. De Nexus 6P is een smartphone met een erg strak design; metaal met een 5,7 inch AMOLED display met een qHD resolutie. Nexus-toestellen zijn voorzien van de nieuwste Android-versie en krijgen als eerste de updates die Google uitbrengt. Daarbij is de Nexus 6P uitgerust met een 12.3 megapixel camera die ook in donkere omstandigheden de mooiste foto’s moet schieten.


De vergelijking

Waarin zien we nu echt de verschillen tussen de smartphones? We lichten verschillende elementen uit, die van belang kunnen zijn bij het maken van de keuze voor je nieuwe smartphone.

Design

Het design is meer premium dan ooit tevoren en we hebben plastic bij alle vier deze toestellen vaarwel gezegd. Voor de Galaxy S7 is voor een glazen behuizing gekozen met een aluminium frame. Bij de LG G5 is de keuze gevallen op het gebruik van metaal, net als bij de Xperia X en de Huawei Nexus 6P. Waar bij de Galaxy S7 de vingerafdrukscanner aan de voorzijde (home-button) is te vinden, is die bij de Xperia X aan de zijkant geplaatst. LG en Huawei hebben de vingerafdrukscanner aan de achterzijde verwerkt. Het design is verder bij alle vier de toestellen premium. Enkel bij de LG G5 kan je de accu verwisselen en kan je de functionaliteiten uitbreiden door het gebruik van verschillende modules. De vraag is alleen of veel gebruikers van de LG G5 dit ook daadwerkelijk zullen gaan doen.

Qua formaat zit er toch wel een groot verschil in grootte. De Nexus 6P is het grootste van de vier (159,3 x 77,8 mm x 7,3 mm). Het meest compact is de S7 (142,4 x 69,6 x 7,9 mm) gevolgd door de Xperia X (142,7 x 69,4 x 7,9 mm) en de LG G5 (149,4 x 73,9 x 7,7 mm). Het zwaarst weegt de Nexus 6P met een gewicht van 178 gram. Het meest lichte is de S7 met 152 gram. De Samsung Galaxy S7 is als enige water- en stofbestendig en voorzien van een IP68-certificering.

Display

Als we gaan kijken naar het beeldscherm van de vier toestellen, dan valt ons een aantal dingen op. Waar groot de trend was nog niet zolang geleden, worden toestellen toch weer wat kleiner qua scherm. De Samsung Galaxy S7 heeft een 5,1 inch scherm en de Xperia X een 5,0 inch scherm. LG gebruikt voor de G5 een 5,3 inch display en met de Nexus 6P heb je het grootste scherm tot je beschikking; een 5,7 inch.

De Nexus 6P en de Samsung Galaxy S7 gebruiken beide een AMOLED-display. Deze staan erom bekend dat details goed tot uiting komen en dat zwart echt zwart is. Wel zijn AMOLED-schermen gevoeliger voor inbranding en kleurzweem. Wil je alles weten over het type scherm? Lees dan ons uitgebreide artikel over schermtechnieken.

Display

Samsung Galaxy S7 5,1-inch, Super-AMOLED, 2560 x 1440 pixels, 577 ppi
LG G5 5,3-inch, IPS-LCD, 2560 x 1440 pixels, 554 ppi
Sony Xperia X 5,2-inch, IPS LCD, 1920 x 1080 pixels, 441 ppi
Huawei Nexus 6P 5,7-inch, AMOLED, 2560 x 1440 pixels, 518 ppi

Wat we zien in het overzicht is dat het beeldscherm van de Xperia X als enige een Full-HD resolutie heeft; de rest zit er ruim boven. De pixeldichtheid is bij de andere drie toestellen dus hoger. Dit betekent niet automatisch dat de Xperia X een slecht scherm heeft. Het is persoonlijk wat je het mooiste vind. Ga je voor de natuurlijke weergave van LCD of voor de verzadigde weergave op een AMOLED.

De LG G5 en Samsung Galaxy S7 hebben de optie ‘Always on’ aan boord. Hiermee hoeft niet het gehele scherm geactiveerd te worden maar wordt de tijd en eventuele notificaties blijvend verlicht zonder het toestel aan te hoeven raken.

Samsung Galaxy S7 Edge Always On

Interface

Waarin verschillen de toestellen nog meer? Dat is de interface van de toestellen. Over het Android-besturingssysteem heeft bijna iedere fabrikant haar eigen skin gelegd. Huawei is de enige die dit niet heeft gedaan, daar krijg je puur Android; dit omdat het hier gaat om een Nexus-toestel. Sony heeft haar Xperia UI een flinke metamorfose gegeven en ziet er goed uit, Samsung gebruikt de TouchWiz-interface die een kleine wijziging heeft ondergaan. LG gebruikt op de LG G5 de nieuwe LG UX 5.0 interface. Welke je het prettigste vind, is persoonlijk.

Geheugen

Waar je bij de Galaxy S6 het geheugen niet meer uit kon breiden, is dit gelukkig bij de Galaxy S7 wel mogelijk. De interne opslagruimte bij de S7 betreft 32GB. Ook bij de andere toestellen krijg je 32GB aan interne opslagruimte. Echter is het bij de Huawei niet mogelijk om het geheugen uit te breiden. Daar kan je ook kiezen uit 64GB of 128GB aan intern geheugen.

Samsung Galaxy S7 TouchWiz

Houd er rekening mee dat de LG G5 en de Galaxy S7 niet de mogelijkheid bieden om de geheugenkaart en het interne geheugen samen te voegen (adoptable storage). Dit betekent dat apps niet op het geheugenkaartje geïnstalleerd kunnen worden, maar enkel op het interne geheugen. Bij adoptable storage wordt er geen onderscheid gemaakt tussen intern geheugen en een geheugenkaart. Of dat een gemis is, dat is persoonlijk. Uiteraard kan je alle andere bestanden zonder problemen op de geheugenkaart opslaan en het interne geheugen is absoluut ruim genoeg om apps op te slaan.

Het werkgeheugen betreft bij de Xperia X en Nexus 6P 3GB. Bij de LG G5 en Galaxy S7 krijg je 4GB werkgeheugen. Bij alle vier meer dan voldoende.

Sony Xperia X

Snelheid

Waar het verschil tussen een quad-core en een single-core processor overduidelijk merkbaar was, is dit verschil steeds minder aanwezig bij de smartphones van vandaag. De afstemming van hardware op software en andersom is absoluut van belang voor de snelheid van het toestel. De LG G5 lijkt misschien op papier de minst snelste, maar deze maakt gebruik van de nieuwste Snapdragon processor van Qualcomm. Doordat er gebruik gemaakt wordt van een speciale technologie moet deze quad-core processor de beste prestaties neerzetten, zo garandeert LG.

We hebben hieronder in de tabel de verschillende snelheden en processoren voor je op een rij gezet. Bij geen van de vier zal je te maken hebben met een miskoop op dit gebied.

Snelheid en processor

Samsung Galaxy S7 Exynos 8890 octa-core: 4x 2.3 GHz, 4x 1.6 GHz
LG G5 Snapdragon 820 quad-core: 2x 2.15 GHz, 2x 1.6 GHz
Sony Xperia X Snapdragon 650 hexa-core: 2x 1.8 GHz, 4x 1.4 GHz
Huawei Nexus 6P Snapdragon 810 octa-core processor: 8x 2.0 GHz

Camera

Op het Mobile World Congress werd al duidelijk dat ieder merk zijn marketing klaar heeft staan op het gebied van de smartphone-camera. Die zetten we voor je op een rij.

Samsung heeft de Samsung Galaxy S7 voorzien van een dual-pixel camera. Dit betekent dat er nog sneller en nauwkeuriger scherop gesteld kan worden. Ook kan je dankzij de grote lensopening (f/1.7) ook in omgevingen met weinig licht mooie foto’s schieten en is er de Motion Panorama waarmee je bewegingen zo kunt vastleggen dat ze tot leven gebracht kunnen worden.

LG G5 camera

LG heeft de LG G5 voorzien van twee camera’s aan de achterzijde. De groothoeklens die hiermee gecreëerd wordt maakt het mogelijk om nog meer in beeld te krijgen. Zo is de camera ideaal voor het maken van een groepsfoto, maar ook voor het maken van een landschapsfoto. Er kan een maximale beeldhoek van 135 graden gerealiseerd worden. Ook zijn er tal van software-dingetjes toegevoegd om nog meer uit je camera te halen.

Sony voorziet de Xperia X ook van voldoende snufjes. Sony geeft aan dat de camera van de Xperia X kan anticiperen op bewegingen. Hierdoor moet een bewogen foto tot het verleden behoren. De camera van de Xperia X stelt enorm snel scherp en blijft het onderwerp volgen, ook als het beweegt. Hierdoor worden ook de meest onvoorspelbare scènes scherp vastgelegd, zo verzekert Sony ons. Tevens is er de 13 megapixel front-camera voor de beste selfie.

Sony Xperia X camera

De camera van de Huawei Nexus 6P heeft ook zijn speciale functies. Een slow-motion filmpje maken; geen probleem met de Nexus 6P. De grotere pixels absorberen meer licht waardoor er ook tijdens situaties met weinig licht mooie foto’s uit komen rollen. De standaard Google Camera-app is eenvoudig in gebruik en laat zich vanzelf bedienen. Geen overbodige poespas, maar direct foto’s schieten.

Camera, front-camera

Samsung Galaxy S7 12 megapixel, 5 megapixel
LG G5 16 megapixel + 8 megapixel, 8 megapixel
Sony Xperia X 23 megapixel, 13 megapixel
Huawei Nexus 6P 12.3 megapixel, 8 megapixel

Speciale mogelijkheden

Ieder toestel heeft ook nog iets speciaals te bieden. We zetten enkele opvallende functies voor je op een rij. Zo heeft de Samsung Galaxy S7 de mogelijkheid deze direct in combinatie met de Gear VR-headset te gebruiken. Virtual reality op zijn best. De LG G5 heeft een modulair slot waarmee je extra functionaliteit kan toevoegen zoals een camera-module of een module voor nog beter geluid.

Nexus 6P

De Sony Xperia X valt op door het metalen design en verder is de Xperia X vooral lekker gewoon gebleven en toch schiet het nergens in tekort. Het grote voordeel van de Huawei Nexus 6P is naast de aluminium vormgeving de pure Android-ervaring en de snelste updates.

Accu en uithoudingsvermogen

De accu; misschien wel de meest belangrijke factor als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone. Enkel bij de LG G5 is de accu verwisselbaar, zij het door de module te verwijderen uit de telefoon. De Samsung Galaxy S7 geeft gebruikers als enige de mogelijkheid de accu draadloos op te laden door hem op een plaat te leggen. Hoe de toestellen het in de praktijk zullen doen; dat is op voorhand moeilijk te zeggen. In onze Huawei Nexus 6P review kan je wel al onze ervaringen lezen rondom het uithoudingsvermogen van dit toestel.

LG G5

We hebben hieronder de accucapaciteit van de verschillende toestellen op een rij gezet. Houd er rekening mee dat een grotere of kleinere accu niet automatisch betekent dat een toestel langer of korter meegaat. Vooral de afstemming van hardware en software op elkaar is de doorslaggevende factor hoelang een accu meegaat.

Accu

Samsung Galaxy S7 3000 mAh
LG G5 2800 mAh
Sony Xperia X 2620 mAh
Huawei Nexus 6P 3450 mAh

Conclusie

Ieder toestel heeft zijn positieve en minder positieve kanten. Hoewel de Nexus 6P misschien niet de nieuwste meer is, is dit toestel absoluut nog bij de tijd. Je krijgt als eerste de updates en je hebt een echt premium-toestel in je hand.

De vormgeving van de smartphones heeft een sprong vooruit genomen; we zien geen plastic smartphones meer. Het is luxer en meer premium. De Galaxy S7 biedt draadloos opladen en uitgebreide mogelijkheden, de LG G5 is ideaal om meer uit je foto’s te halen en de Xperia X is er ook voor de mooie foto’s. Welke het mooiste is; dat is persoonlijk. Met geen van de vier zal je teleurgesteld worden. Voor welke smartphone ga jij?

Via onderstaande buttons navigeer je direct naar de smartphone-pagina’s. Daar vind je alle nieuwsberichten rondom het toestel, de specificaties en wanneer beschikbaar ook de prijzen van verschillende webwinkels. Raadpleeg ook de onafhankelijke abonnementen-vergelijker.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel