Google Maps laat je vanaf nu weten hoe druk het in het openbaar vervoer is

Opnieuw is er een nieuwe functie te vinden in Google Maps. De gebruikers krijgen vanaf nu te zien hoe druk het in het openbaar vervoer is. De functie komt ook in Nederland beschikbaar.

Drukte in het OV

De afgelopen weken worden met grote regelmaat nieuwe functies toegevoegd aan Google Maps. Google heeft bekend gemaakt dat een andere nieuwe functie vanaf nu wordt uitgerold. Tijdens het uitstippelen van een route met het openbaar vervoer, kan Google Maps aangeven hoe druk het zal zijn tijdens deze reis. Je kunt dan zien of het misschien verstandig is om te wachten op de volgende trein, tram, bus of metro. Uit gegevens van Google Maps blijkt dat de OV-lijnen 26, 906 en 5 het drukste zijn van Amsterdam.

De functionaliteit wordt ook in Nederland uitgerold. In de afgelopen tijd heeft Google via Maps onderzoek gedaan naar hoe druk het in het openbaar vervoer is. Reizigers kregen hierbij de vraag voorgeschoteld hoe druk het was. Er lijkt nu voldoende feedback beschikbaar te zijn om de functie daadwerkelijk uit te rollen. Overigens is de functie in eerste instantie alleen beschikbaar in de steden Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. In België komt de functionaliteit beschikbaar in Antwerpen, Brussel en Gent.

Google Maps drukte OV

De drukte-voorspeller laat zien hoe druk het is middels poppetjes. Dit zijn er in totaal vier die lichtgrijs van kleur zijn. Hoe drukker het is, in het vervoersmiddel, hoe donkerder grijs ze worden getoond. Zo is het bij één grijs gekleurd poppetje rustig, terwijl het bij vijf gekleurde poppetjes erg druk zal zijn.

Google rolt de nieuwe functie niet alleen in de drie Nederlandse steden uit. Ook in andere wereldsteden komt de feature beschikbaar. Denk aan Londen, Barcelona, Berlijn, Parijs, New York en vele andere steden. Naar verluidt zou de functie niet alleen voor de trein werken (zoals de drukte-indicator van NS doet), maar ook in bijvoorbeeld de tram, bus en metro. De drukte-voorspeller wordt vanaf nu uitgerold, maar het kan even duren voordat deze bij iedereen beschikbaar is.

Leestip: Google Maps: 24 handige tips om alles uit de kaarten-app te halen

Google Maps: Navigatie en OV
Google Maps: Navigatie en OV
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel