Huawei mag Facebook, WhatsApp en Instagram niet meer vooraf installeren op smartphones

Opnieuw een zware tegenslag voor Huawei en Honor. De gevolgen van de sancties blijven maar doorgaan voor de Chinese fabrikant. Nu mogen apps als Facebook, WhatsApp en Instagram niet meer geïnstalleerd worden door de fabrikant.

Facebook-app op Huawei

Facebook staat Huawei (en dus ook Honor) niet langer toe dat de apps van Facebook vooraf geïnstalleerd worden op smartphones van de Chinese fabrikant. Dit is de nieuwste en wederom weer een klap voor het Chinese bedrijf nadat vorige maand sancties werden ingesteld vanuit de Verenigde Staten. Hoewel bewijs ontbreekt, staat het bedrijf op een zwarte lijst waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven met in dit geval Huawei.

Persbureau Reuters meldt dat Huawei haar nieuwe toestellen die uitgeleverd worden, niet meer mag voorzien van Instagram, Facebook en WhatsApp. Voornamelijk de eerste twee genoemde apps worden door de fabrikant standaard in de fabriek op de smartphones geïnstalleerd zodat gebruikers deze direct kunnen downloaden.

Huawei P30 Pro menu

Degenen die nu al in het bezit zijn van een Honor of Huawei-smartphone zullen niets merken van deze restrictie. WhatsApp, Facebook en Instagram blijven bruikbaar voor hen en ook updates komen gewoon beschikbaar. Naast deze apps levert Huawei bijvoorbeeld ook apps van andere partijen mee, zoals Booking en Twitter. Zij hebben niet gereageerd op dit verhaal en of zij eventueel ook tot zo’n verbod overgaan.

Google moest eerder ook de samenwerking met Huawei stoppen. Eind mei werden de sancties voor drie maanden verlicht. Hierdoor kunnen Google en Huawei nog ondersteuning bieden voor bestaande modellen zoals toegang tot de Play Store en Google-apps. Onbekend is wat er daarna gaat gebeuren. Het kan zijn dat er een akkoord bereikt wordt. Huawei zou werken aan een nieuw mobiel besturingssysteem waarbij gebruikers gewoon Android-apps kunnen gebruiken. Daarbij garandeert het bedrijf dat de uitgebrachte smartphones gewoon nog bijgewerkt blijven worden met beveiligingsupdates.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 497,00 euro
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel