Huawei P20 en P20 Pro met notch en triple-camera aangekondigd: alle details

De persconferentie van Huawei is achter de rug en de twee langverwachte smartphones zijn eindelijk aangekondigd. Het gaat natuurlijk om de Huawei P20 en P20 Pro. Beide toestellen zijn een flinke innovatie op de Huawei P10-serie van vorig jaar. We zetten alle details op een rij.

Huawei P20 aangekondigd

Maandenlang gingen er berichten rond over de Huawei P20-serie. Eerder deze maand werd onverwacht de Huawei P20 Lite al aangekondigd en dit toestel is inmiddels ook verkrijgbaar in ons land voor 369 euro. De Huawei P20 en P20 Pro hebben net als de Lite een notch, een inham aan de bovenkant van het scherm met ruimte voor de front-camera.

Opvallend is dat de Huawei P20 en P20 Pro voorzien zijn van een vingerafdrukscanner aan de voorzijde, onder het scherm. Een bewuste keuze, zo lijkt het. Veel gebruikers zouden de vingerafdrukscanner nog het liefst aan de voorzijde van de smartphone zien, en Huawei speelt hier dus op in. Jammer is wel dat er geen 3,5 millimeter aansluiting meer is voor een headset.

Design en scherm

Bij de Huawei P20 is er een 5,8 inch display terwijl de P20 Pro een schermgrootte heeft van 6,1 inch. In beide gevallen krijgen de smartphones de nu zo populaire notch. Dit is een inkeping aan de bovenkant van het scherm waarin we ook de front-camera terugvinden. De P20 Pro heeft overigens een OLED-scherm (net als de Mate 10 Pro), de P20 een ‘normaal’ LCD-display; beiden met Full-HD+ resolutie. Daarbij heeft de P20 Pro een IP67-certificering.

Allebei de P20-modellen zijn uitgerust met een Kirin 970 processor, dezelfde als in de Huawei Mate 10 Pro en vol slimme functies. Alles over de mogelijkheden van deze processor hebben we voor je verzameld in ons uitgebreidere artikel over de Kirin 970. Ook draaien zowel de Huawei P20 als de Huawei P20 Pro direct vanuit de doos op Android 8.1 Oreo, met EMUI 8.1, de skin van Huawei.

Bij de Huawei P20 Pro zien we een 4000 mAh accu, bij de P20 is dit 3400 mAh. Bij de P20 is er 4GB RAM-geheugen en 128GB opslagruimte. De P20 Pro is net wat uitgebreider met 6GB RAM en 128GB opslagruimte.

Camera

De camera is de key-feature van de Huawei P20 en P20 Pro. We beginnen bij de meest uitgebreide; de Pro. Deze heeft aan de achterzijde drie sensoren; een 40 megapixel RGB-sensor, 20 megapixel monochrome sensor en een 8 megapixel sensor met telelens. De sensor van 20 megapixel zorgt voor de rijke details en laat je tevens zwart-wit foto’s maken. Tevens is er 5x hybrid zoom aanwezig waarbij de fabrikant bij het inzoomen belooft dat er geen kwaliteitsverlies optreedt.

De camera’s zijn weer ontwikkeld in samenwerking met Leica. Bij de Huawei P20 is er een dual-camera aanwezig met een 20MP sensor en 12MP sensor. Bij zowel de standaard P20 als de Pro-versie is er aan de voorzijde een 24 megapixel front-camera geplaatst. De lichtgevoeligheid van de camera achterop ligt op f/1.6-f/2.4, waarbij het een vast diafragmawaarde heeft per lens, en dus niet zoals bij de Galaxy S9 en S9+ variabel is.

Waar Huawei ook over spreekt is de combinatie van de snelle processor, de Ai (kunstmatige intelligentie) en de camera van de P20-serie. Door het beste hiervan te combineren maak je nog sneller een foto en denkt de camera met je mee. Hierbij kan het toestel 19 verschillende objecten en scenes herkennen en hier de instellingen op aanpassen.

Een andere optie die we op steeds meer smartphones zien is Super Slow Motion. Ook Huawei biedt deze functie aan met 960 frames per seconde.

Verkrijgbaarheid

De Huawei P20 komt beschikbaar in de kleuren Black en Midnight Blue met een adviesprijs van 649 euro. Het toestel ligt vanaf morgen, 28 maart al in de winkels. Voor de Huawei P20 Pro moet je iets langer wachten. Dit toestel komt in de winkels te liggen in de kleuren Black en Midnight Blue; geen Twilight kleur dus voor ons land.

De prijs van de Pro ligt op 899 euro. De pre-order periode start op 28 maart en het toestel ligt vanaf 16 april in de winkels. DroidApp wist eerder al te melden dat de smartphone vanaf 16 april verkocht zal gaan worden.

Plaats je voor 16 april een pre-order voor de P20 Pro, dan krijg je hier een Huawei EnVizion 360 camera bij ter waarde van 199 euro. We hebben van alle P20-modellen de specificaties, actuele prijzen en meer op een rij gezet; deze kun je vinden via onderstaande buttons.

Het toestel komt beschikbaar bij Coolblue, Belsimpel, Mobiel en Bol.com.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel