Google Maps: nieuwe kaartweergave wordt uitgerold; voorbereiding drukte OV

Er is een nieuwe beta-versie verschenen van de Android-app van Google Maps. In Google Maps 9.72 zijn wederom verschillende aanwijzingen gevonden voor nieuwe features die we kunnen verwachten. Onder andere het tonen van de drukte in het openbaar vervoer wordt een nieuwe functie. Ook wordt de nieuwe interface uitgerold.

Google Maps 9.72 met aanwijzingen

In Google Maps 9.72 worden een aantal aanwijzingen gevonden met hints naar nieuwe functies. De smartphone-gebruikers zullen in de toekomst kunnen zien hoe druk het is in het openbaar vervoer. De code van de nieuwe app bespreekt bijvoorbeeld de teksten ‘Alleen drukke staplaatsen beschikbaar’, ‘Alleen staanplaatsen beschikbaar’, ‘Weinig plaatsen beschikbaar’, ‘Veel stoelen beschikbaar’. Misschien is het dan juist interessanter om een trein eerder of later te pakken, zodat je niet bovenop elkaars lip staat.

Google Maps vertrektijden openbaar vervoer

Helaas zijn alleen de teksten in de code opgedoken en is het nog niet bekend hoe de functie er precies uit komt te zien. Ook is onduidelijk of de feature in Nederland ingevoerd wordt, of alleen in Amerika of andere landen. Tot slot ontbreekt duidelijkheid over of de functie alleen voor de trein beschikbaar komt, of ook voor bijvoorbeeld de bus, metro en tram.

Er is al een druktemeter voor winkels en wachttijden in restaurants. Of Google zelf de gegevens verzameld over het openbaar vervoer, of dat gebruikers melding kunnen maken, is evenmin bekend. In de httNS Reisplanner Xtra app vind je al wel enkele jaren de drukte-indicator.

Google Maps 9.72 Q&A

Wegafsluitingen

Andere functies die voorbereid worden zijn het doorgeven van wegopbrekingen, wegafsluitingen, ongelukkig, evenementen en dergelijke. Hierbij wordt het dan ook mogelijk de begin- en eindtijd door te geven. Nu gebeurt het nog vrij vaak dat deze informatie in Google Maps niet up-to-date is.

Google Maps lijkt hierbij steeds meer functies uit Waze over te nemen. Dan is er ook de verbeterde Q&A functionaliteit. Je eigen bijdragen worden voortaan verzameld weergegeven in je eigen ‘Mijn bijdragen’ tabblad in de Google Maps app. Google lijkt ook voorbereidingen te treffen voor het aanmaken van een Uber-account via de applicatie.

Nieuwe kaartweergave

De nieuwe kaartweergave die eerder uitgerold werd, wordt vanaf nu uitgerold voor de Android-app. In de afgelopen tijd is de website van Google Maps al voorzien van de nieuwe kaartweergave, maar nu krijgen steeds meer gebruikers de nieuwe interface te zien. Hierboven zie je links de huidige/oude interface, rechts de nieuwe. De nieuwe weergave wordt via een server-side update uitgerold.

Los van de verbeteringen in de vraag-en-antwoord sectie is de nieuwe functionaliteit alleen nog opgedoken in de code. Deze zijn nog niet beschikbaar in de applicatie zelf. Mocht je toch aan de slag willen met de nieuwe APK, dan kun je hiervoor de APK downloaden. Houd er rekening mee dat de versie van het installatiebestand per toestel verschilt.

Google Maps: Navigatie en OV
Google Maps: Navigatie en OV
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel