Android 10 Q Beta 5 verschenen: dit is er nieuw

Google heeft een nieuwe, en tevens één na laatste beta-versie vrijgegeven van Android 10 Q. De nieuwe Android-versie krijgt met de vijfde beta een aantal nieuwe functies.

Android Q is bijna klaar

Android Q is bijna klaar. Als we afgaan op de eerdere tijdlijn die Google heeft vrijgegeven, blijkt dat Android 10 in totaal zes beta-versies uitbrengt. Dit betekent dat dit de op één na laatste testversie is van de nieuwe versie van het besturingssysteem. De nieuwe beta bevat verschillende nieuwe functies.

Als eerst zijn er nieuwe gestures. Vanuit de linkerhoek beneden kun je deze naar het midden van het scherm vegen, waarna de Google Assistent wordt opgestart. Het is direct een vervanger voor het ingedrukt houden van de home-button. Deze nieuwe gesture zijn voorlopig alleen voor Google-apparaten zoals de Pixel. Deze werken niet met apps van derden zoals Nova of Action Launcher. De nieuwe gesture vind je hieronder.

Gesture navigatie

Overigens neemt Google een opvallend besluit. Onder Android Q wordt vanaf Beta 6 niet langer meer gesture-navigatie ondersteund in launcher-apps van derden. Zij worden teruggezet naar de bekende drieknops-navigatie. Mogelijk fixt Google dit nog wel voor de definitieve versie van Android Q, maar mogelijk is dat niet direct. Een andere verbetering in Android Q Beta 5 is een oplossing voor het openen van het zijmenu. Dit leverde in sommige gevallen problemen op. Hieronder zie ook de ‘Screen Unpinning Gesture’.

Andere functies

De collega’s van Android Police hebben nog meer nieuwe functionaliteit teruggevonden in de nieuwste beta van Android Q. Eén van deze functies is WiFi Throttling. Hiermee kan batterij bespaard worden terwijl er gezocht wordt naar netwerken. Met WiFi Throttling wordt het aantal keren dat een bepaalde applicatie naar netwerken zoekt (meestal om de zoveel tijd) aangepast naar hoe vaak dat nodig is. Dit moet ervoor zorgen dat het minder batterij vraagt.

Ook op het gebied van notificaties zijn verbeteringen doorgevoerd. De snooze-button is optioneel in het meldingenvenster en zogenoemde stille meldingen zijn voortaan gebundeld tot één melding.

Android Q Beta 5

Beschikbaarheid

Android Q Beta 5 wordt beschikbaar gesteld aan degenen die deelnemen aan het Android Q beta-programma. Hiervoor zijn verschillende toestellen ondersteund. Denk aan de Pixel-devices, Huawei Mate 20 Pro, Nokia 8.1, OnePlus 6T, Oppo Reno en Xiaomi Mi 9. Via Android.com/beta krijg je de mogelijkheid je aan te melden.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel