Verenigde Staten zet Xiaomi op zwarte lijst: dit zijn de gevolgen

Nadat eerder Huawei al op een zwarte lijst werd gezet door de VS, is nu Xiaomi de pineut. Het bedrijf staat op een militaire zwarte lijst en dat kan gevolgen hebben, hoewel deze duidelijk minder erg zijn dan bij Huawei het geval is.

Xiaomi op zwarte lijst gezet

De Verenigde Staten hebben het steeds minder met Chinese bedrijven. Dit blijkt wel uit het feit dat Huawei al bijna twee jaar lang op een zwarte lijst staat. Hierdoor kan het bedrijf geen zaken doen met Amerikaanse bedrijven, wat weer resulteert in smartphones zonder Google-diensten. Nu is bekend geworden dat het Amerikaanse Department of Defense (DoD) Xiaomi op haar militaire zwarte lijst heeft gezet.

Dat Xiaomi nu op deze lijst is gezet, betekent dat Amerikaanse investeerders niet langer meer mogen investeren in de Chinese fabrikant. Bedrijven die op de lijst staan, worden beschouwd als een ‘Communistisch, Chinees militair bedrijf’. Degenen die nu nog aandelen hebben in Xiaomi, dienen deze voor november 2021 te verkopen, zo blijkt uit de desbetreffende maatregel die Xiaomi in november afgelopen jaar heeft bepaald.

Xiaomi Mi 10T achterkant

De situatie tussen Amerika en Xiaomi is anders dan die met Huawei. Amerikaanse bedrijven mogen nog steeds samenwerken, al zal Xiaomi het nu wel missen dat er minder geld binnenkomt. Onder andere Qualcomm is een investeerder in de fabrikant. De reden dat Xiaomi op de lijst is gezet, is niet bekend. Het kan goed zijn dat het een nieuw drukmiddel is. Voor nu verandert er voor de consument niets.

In een reactie laat Xiaomi weten dat het eventueel een plan B klaar heeft liggen, mocht er nog iets in de toekomst gebeuren. Daarbij laat de fabrikant weten dat het niet onder controle staat of gelieerd is aan het Chinese leger. Xiaomi is wereldwijd de nummer 3 smartphonefabrikant, na Samsung en Huawei.

Update 18/01: Xiaomi heeft een officieel statement vrijgegeven over de gang van zaken:

“Het Bedrijf heeft altijd in navolging van de wetgeving gehandeld en opereert in overeenstemming met relevante wetgeving en voorschriften van de rechtsgebieden waarbinnen het Bedrijf zaken doet. Het Bedrijf herhaalt nogmaals dat het producten en services levert voor gebruik door burgers en commerciële partijen. Het Bedrijf bevestigt dat het niet in het bezit is van, noch onder controle staat van, noch gelieerd is aan het Chinese leger en zeker geen ‘Communistisch Chinees Militair Bedrijf’ is volgens de definitie opgenomen in de NDAA. Het Bedrijf zal gepaste maatregelen nemen om de belangen van het Bedrijf zelf en zijn aandeelhouders te beschermen.

Het Bedrijf bestudeert momenteel de potentiële gevolgen van het besluit om een volledig beeld te ontwikkelen van de impact dat het op de Groep als geheel zal hebben. Het Bedrijf zal aanvullende mededelingen doen als en wanneer dit nodig blijkt.”

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel