Google I/O 2014: 7 dingen die we kunnen verwachten (+ livestream)

Vanavond is het dan zover; Google I/O gaat dan van start. Android 5.0 L, Android TV, Google Fit en alles rondom Google Wear zal centraal staan, zo is het vermoeden. Maar wat kunnen we allemaal nou precies verwachten tijdens Google I/O vanavond? Wij lichten de 7 dingen uit die je kan verwachten op Google I/O 2014.

Na weken en zelfs maanden van geruchten,gaat het vanavond om 18:00 uur (Nederlandse tijd) eindelijk van start; Google I/O. Google I/O is de ontwikkelaarsconferentie van Google waar ook de aankondigingen vaak plaatsvinden. De aankondigingen kunnen gaan over zowel nieuwe diensten, als nieuwe producten van Google. Google dat begon als zoekmachine is natuurlijk uitgegroeid tot een van de machtigste bedrijven ter wereld. De afgelopen tijd kwamen er zoveel geruchten naar buiten rondom de aankondigingen, dat we voor jou op een rijtje zetten, wat je precies kan verwachten vanavond.

Android new header

Google Android 5.0 L

Hoewel de precieze naam van de nieuwe versie van Android nog niet helemaal vaststaat, zal Android 5.0 vanavond aangekondigd gaan worden. Onlangs lekte al de nieuwe set icoontjes uit, en het framework voor ontwikkelaars onder de naam Quantum Paper. Hetgeen wat gelekt is gaat nog verder. Op Twitter lekte Google onlangs zelf een hint naar Android 5.0. Maar misschien gaven de screenshots van de radicale verandering in Android, wel de meest duidelijke informatie over Android 5.0.

De zoete versnaperingen die een Android-versie als naam meekreeg, zal ook vermoedelijk bij de nieuwe Android-versie vastgehouden worden. De ‘L’ zal in Android 5.0 vermoedelijk gaan staan voor Lollipop. De release van Android 5.0 Lollipop zal vermoedelijk pas in de herfst van dit jaar gaan plaatsvinden. Android 5.0 zal in ieder geval de grootste radicale verandering zijn van het besturingssysteem, in jaren. Android 5.0 zal vermoedelijk gaan beschikken over een nieuwe manier van werken, waardoor applicaties stukken sneller werken en efficiënter met de techniek van de smartphone omgaan. In de interface zal onder andere ‘zwevende’ notificaties toegevoegd worden in Android 5.0.

Android TV

Android TV

Android TV zal haar debuut maken tijdens Google I/O. Vandaag bracht de game Riptide GP2 een update uit, waarbij een opvallend detail is te zien in de changelog. De game gaat namelijk ondersteuning bieden voor Android TV, inclusief split-screen modus. Android TV kan gezien worden als een stuk software wat Google ontwikkelt. De apparatuur waar Android TV op zal gaan draaien, wordt ontwikkelt door de fabrikanten zelf. Bij Android TV zal ondersteuning geboden worden voor de moderne technologie. Het streamen van media en het spelen van games zullen waarschijnlijk tot de mogelijkheden behoren.

new logo google android

Android logo

Begin juni dook het nieuwe logo op van Google Android. Het huidige logo van Android is sinds de oprichting vrijwel onaangetast gebleven, waardoor het wel toe is aan vernieuwing. De kans bestaat, dat Google het nieuwe Android-beeldmerk zal laten zien tijdens Google I/O. Overigens zal het nieuwe logo niet de herkenbare groene robot vervangen, enkel het beeldmerk.

Google Fit

Of het onder de naam Google Fit door zal gaan, is nog niet bekend. Wel zijn er sterke geruchten dat Google tijdens Google I/O een eigen gezondheidsplatform zal presenteren. De informatie die opgeslagen wordt uit bijvoorbeeld fitness-trackers/armbanden en fitness-apps, kan dan bijvoorbeeld uitgelezen worden door Google Fit. Het zou kunnen zijn dat al die informatie samen gebundeld wordt in een overzicht. Het kan ook zijn dat het een op zichzelf staande applicatie gaat worden, waarmee je gezondheid gemeten kan worden.

Google Fit zal verder integratie kennen met Google Wear, de draagbare moderne horloges. Google Fit zal werken met open API’s waardoor ontwikkelaars de dienst kunnen integreren in hun applicatie. Al die informatie samen wordt opgeslagen in de ‘cloud’. Onder andere Samsung heeft met Samsung S Health al een eigen gezondheidsplatform. Ook andere fabrikanten zijn echter druk bezig met dit soort technieken rondom de gezondheid van de gebruiker.

Android Wear

Google Wear

De wearables moeten het helemaal gaan worden. Motorola en LG hebben hun wearable al aangekondigd bij de introductie van Google Wear, maar het aantal fabrikanten hiervan zal groter worden. Er zijn aanwijzingen dat Samsung vanavond tijdens Google I/O een of meerdere wearable(s) zal aankondigen. De moderne horloge draait op een aangepaste versie van Android, en beschikt over een nauwe integratie met de smartphone. Vorige week werd al bekend dat Google I/O veel aandacht zal gaan krijgen tijdens Google I/O.

Google Glass header

Google Glass

Google Glass is de moderne bril van Google. Google Glass heeft van de week een kleine upgrade gehad met een aantal technische verbeteringen, waaronder 2 GB RAM geheugen. Echter zal tijdens Google I/O ook Google Glass aan bod komen. Er gaan geruchten over een introductie in Europa nog dit jaar, zoals vorige week uitlekte. Daarnaast gaan er ook geruchten rond over een aangepaste, goedkopere versie die uitgebracht zou gaan worden voor de consument.

Google Auto Link

Google Auto Link wordt wellicht ook tijdens Google I/O aangekondigd. Google Auto Link is een aangepaste versie van het Android-besturingssysteem geschikt voor auto’s. Google Auto Link zal het mogelijk maken om als bestuurder via de smartphone te communiceren met de auto. Hoe en wat precies de dienst kan en mogelijk maakt, zullen we wellicht tijdens Google I/O te weten komen.

Zoals te lezen is, staat er aardig wat te wachten tijdens Google I/O. Google I/O vindt plaats op 25 en 26 juni in San Francisco en kan gevolgd worden via onderstaande livestream/live-feed. Uiteraard zullen we na de aankondiging je op de hoogte houden van de nieuwe lanceringen van Google I/O. Via de Google I/O 2014 applicatie kan ook de conferentie gevolgd worden. Google I/O 2014 kan gratis gedownload worden uit de Google Play Store. Google I/O begint vanavond om 18:00 uur, Nederlandse tijd. Dan zal blijken of de geruchten inderdaad juist waren.

 

Lees ook

Reageer op dit artikel