VPN verbindingen op Android: hoe werkt het?

Een VPN verbinding gebruiken op Android is helemaal niet moeilijk en kan soms nuttig zijn om te gebruiken. Waarom zou je een VPN gebruiken en hoe werkt dat dan?

VPN op Android

Je vraagt je wellicht eerst af wat is VPN nu eigenlijk? VPN staat voor Virtual Private Network oftewel een privé netwerk tussen jouw toestel en de dienstverlener. Zo’n dienstverlener heb je in verschillende vormen. Zo zijn er VPN providers die zich richten op het deblokkeren van bepaalde diensten of jou een veiligere web ervaring willen bieden door kwaadwillende domeinen af te schermen. Iedere VPN dienstverlener zal je vertellen waarom je juist hen moet kiezen, check daarom ook reviews van andere gebruikers. Maar VPN kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld via je werkgever veilig op kantoor in te loggen.

Hoe werkt VPN?

Om een VPN verbinding te maken heb je allereerst een VPN-aanbieder nodig, dit kan een gratis of een betaalde provider zijn. Soms heeft een provider een eigen applicatie in de Google Play Store staan. In dat geval is het instellen een fluitje van een cent. Je logt in met je account en klikt op verbinden.

Onderwater maakt je device een verbinding met een server van de aanbieder. Je krijgt van de aanbieder een privé, intern adres waarmee je via de VPN-aanbieder op internet kan. Voor de websitebeheerder lijkt het dan alsof je, op basis van je IP-adres vanuit een andere locatie verbinding maakt. Bij tal van aanbieders kan je uit een lijst van landen kiezen om mee te verbinden.

Speedtest VPN

Heeft je aanbieder geen eigen applicatie dan kan je vaak uit de voeten met de OpenVPN applicatie die eveneens in de Play Store te vinden is. Belangrijk om je te realiseren is wel dat door het gebruik van een VPN je internetsnelheid lager kan zijn dan zonder VPN. Dat komt omdat informatie versleuteld verzonden en ontvangen wordt en dat kost even tijd.

Bij sommige providers mag je maar een maximaal aantal apparaten gebruiken om aan te loggen. Wil je de VPN-dienst op meerdere apparaten gebruiken zoals iPhone of computer? Let er dan op dat de dienst voldoende tegelijk verbonden apparaten toestaat!

Privacy en VPN

Wil je je privacy zo goed mogelijk waarborgen let dan goed op wat je doet via de VPN verbinding. Als je ergens inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord dan doorbreek je al snel de anonimiteit die je voor heel even had. Je browse-gewoontes zullen er via VPN vrij snel voor zorgen dat je te volgen bent. Daarbij kan het handig zijn om trackers te blokkeren door een adblocker te gebruiken, sommige provider bieden dit ook als dienst aan.

Maak daarnaast altijd gebruik van websites met een beveiligingscertificaat (HTTPS). Wil je echt dat je privacy zo goed als mogelijk beschermd is kies dan voor een VPN buiten de VS, UK, Nieuw Zeeland, Canada en Australië en indien mogelijk buiten Nederland.

VPN locaties
VPN diensten bieden vaak verschillende landen aan om het internet op te gaan

Let er bij de VPN provider ook op dat er niet ongemerkt verkeer buiten de VPN via het IPv6-protocol loopt. In dat geval kan de website mogelijk alsnog achterhalen waar jij je bevindt. Voor een op privacy gefocusde dienst zou het onbelangrijk moeten zijn wie jij bent.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel