Motorola brengt al geruime tijd erg goede budget-toestellen uit met ook nog eens geweldige software. Sinds enige tijd geleden heeft Motorola een Android One toestel op de markt gebracht, de Motorola One. Of dit toestel net goed is als andere budget toestellen van Motorola lees je in deze Motorola One review.
Motorola One review
Motorola slaat met de One een nieuwe weg in. Het toestel draait namelijk op Android One. Hierdoor ben je verzekerd van snelle updates. Daarbij heeft het toestel een interessant prijskaartje en nette specificaties. In deze review bespreken we uitgebreid de Motorola One.
Verkooppakket
Het verkooppakket is weinig verrassend. In de doos vinden we uiteraard de gebruikelijke boekjes, een pennetje om de SIM-lade te openen en uiteraard de turbolader en USB-C kabel. Ook heeft Motorola een doorzichtig hoesje meegeleverd.
Design en interface
Het design van de Motorola One is wat iets anders dan dat we gewend zijn van de G-serie en van de Z-serie. Het toestel is vrij rechthoekig met een glazen achterkant. Hierdoor is het toestel een lichtgewicht, maar voelt ook wel wat glad aan. De meegeleverde case is dus geen overbodige luxe.
Aan de voorkant vinden we het 5,9 inch scherm terug. Dit scherm is een HD-scherm, wat dus niet zo scherp als een Full-HD scherm. Wat verder opvalt aan het scherm, is dat het een vrij grote notch heeft meegekregen. In deze notch zit de 8MP selfie-camera en de speaker verwerkt. Net als andere toestellen van Motorola heeft de One geen notificatielampje meegekregen.
Aan de rechterkant van het toestel vinden we de volumeknoppen terug, samen met de aan- en uitknop. Aan de achterkant vinden we een dubbele camera van 13MP en 2MP. Deze laatste zorgt voor diepte in foto’s. Tussen de twee camera’s in zit de LED-flitser geplaatst. Aan de onderkant zien we de USB-C poort en de speaker. Aan de linkerkant vinden we de SIM lade. Deze lade biedt plek voor twee SIM-kaarten en een SD-kaart van maximaal 256GB. Aan de bovenkant heeft Motorola de 3,5 millimeter aansluiting geplaatst om je headset aan te sluiten.
Interface
Zoals eerder gezegd, de Motorola One draait op Android One. Dit is een schone versie van Android. Motorola heeft enkele toevoegingen hieraan gedaan, maar niet zoveel als bij de G6-serie. Het toestel heeft alleen twee Moto acties meegekregen; twee keer schudden voor de zaklamp en met je pols draaien om de camera te openen. Ook heeft Motorola het Moto display toegevoegd. Hiermee zie je meldingen op het vergrendelscherm als het scherm uitstaat. Ook is het mogelijk om vanuit het vergrendelscherm chatberichten te beantwoorden of juist notificaties te negeren. Handige features!
Tijdens de reviewperiode heeft de Motorola One een update gehad naar Android 9.0 Pie. Hierdoor heb je de mogelijkheid om te kiezen voor de vertrouwde navigatiebalk of voor het nieuwe navigeren dat Google heeft geïntroduceerd in Android Pie. Door vanuit het startscherm omhoog te vegen, open je het scherm met je recent gebruikte apps. Door verder omhoog te vegen, open je het app overzicht. Wanneer je op het startscherm naar beneden veegt, open je de notificaties en als je van links naar rechts veegt op het startscherm, open je de Google feed.
Communicatie: bellen, internetten en netwerken
In de reviewperiode heb ik geen problemen ondervonden met bellen. De gesprekken komen snel tot stand en de geluidskwaliteit is prima te noemen. De voorgeïnstalleerde telefoon-app is de standaard telefoon app van Google zoals je kunt verwachten van een Android One toestel. Dit geldt ook voor de berichten-app waarmee je SMS berichten kunt sturen en ontvangen.
Het standaard toetsenbord is ook, hoe kan het ook anders, het standaard toetsenbord van Google; Gboard. Hier is niets mis mee, je kunt de lay-out naar eigen smaak aanpassen en er zijn voldoende thema’s in te stellen. Mocht je toch een ander toetsenbord willen, dan kun je deze downloaden uit de Google Play Store.
Wat netwerken betreft is er ook niets te klagen. Internetten gaat snel en is stabiel te noemen. De Motorola One beschikt verder over NFC, WiFi 2,4GHz en 5GHz, GPS en Bluetooth. Wat betreft sensoren beschikt het toestel over een accelerometer, een kompas, een lichtsensor, een gyroscoop en uiteraard is er de vingerafdrukscanner.
Multimedia: muziek en films
Het 5,9 inch scherm is geen Full-HD scherm, maar een HD scherm. Hierdoor is het scherm wat minder scherp dan een Full-HD scherm. In fel zonlicht is het beeldscherm wat minder goed af te lezen dan je zou willen, maar hier is de prijs ook naar. Een voordeel van een HD-scherm is dat het minder van de accu vraagt. Standaard apps om een film af te spelen zijn Play Films en YouTube.
Het beluisteren van muziek kan via Play Muziek, maar het is uiteraard ook mogelijk om andere muziek-apps te downloaden. Het geluid van de speaker is niet het beste geluid dat je ooit gehoord hebt uit een speaker van een smartphone, maar het doet zijn werk. De Motorola One beschikt over een 3,5mm aansluiting, zodat je geen aparte adapter nodig hebt om je headset aan te sluiten.
Camera: foto’s en video’s
De hoofdcamera van de Motorola One is een 13 megapixel camera met een 2 megapixel camera die moet zorgen voor diepte in foto’s. De foto’s die je overdag met deze camera zijn prima te noemen, in gedachten houdend dat het hier om een budget toestel gaat. Nachtelijke opnames zijn dan ook echt een stuk minder. De camera kun je op drie manieren openen: door twee keer met je pols te draaien, door twee keer kort op de aan- en uitknop te drukken en door op het icoontje te tikken.
De camera app die wordt meegeleverd met dit toestel is de camera app van Motorola zelf. Deze is lekker uitgebreid, zonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een portret te schieten of een panoramafoto te maken. Ook heb je de mogelijkheid om opties zoals witbalans en de ISO waarde handmatig in te stellen.
De standaard galerij-app die wordt meegeleverd is Google Foto’s. Deze app heeft de mogelijkheid om je foto’s te bewerken en automatisch je foto’s op te slaan in de cloud. Foto’s die we met het toestel gemaakt hebben kun je in ons fotoalbum bekijken.
Selfie-camera
De camera die aan voorzijde van het toestel is geplaatst maakt foto’s met een resolutie van maximaal 8 megapixel, en is voorzien van een flitser. De kwaliteit van deze camera is redelijk te noemen. Door de flitser kan je ook redelijke selfies maken met wat minder licht of in het donker.
Videocamera
Filmpjes schieten kan met een 4K resolutie met 30fps en in Full-HD met 60 of 30 fps. Je hebt ook de mogelijkheid om in slow-motion te filmen, een timelapse te maken of live via YouTube te streamen. De kwaliteit van de filmpjes is redelijk tot goed te noemen.
Overige mogelijkheden
Op de achterkant van het toestel heeft Motorola de vingerafdrukscanner geplaatst. In deze scanner heeft Motorola het logo verwerkt. De scanner is niet de snelste, maar doet zijn werk naar behoren en zal zeker geen ergernis opwekken.
Prestaties: accu, snelheid en geheugen
De Motorola One heeft een 3000 mAh accu meegekregen. Hiermee houdt het toestel het makkelijk een dag vol bij normaal tot intensief gebruikt. Gebruik je het toestel niet intensief, dan zal de accu het zelfs 1,5 dag volhouden. Een scherm-aan tijd van 4 tot 5 uur is heel normaal. Motorola heeft een snellader meegeleverd, waardoor opladen lekker snel gaat. Het laden gaat naarmate de accu voller raakt, langzamer om zo de accu te beschermen.
De Motorola One moet het doen met de Snapdragon 625. Dit is een reeds 2 jaar oude processor, maar staat nog steeds zijn mannetje. Gamen gaat wat minder met deze processor, maar voor alle andere dagelijkse taken is ie nog rap genoeg. Het toestel heeft ook nog eens 4GB werkgeheugen en 64GB aan opslagruimte aan boord, wat heel netjes is in deze prijsklasse. De opslagruimte is uit te breiden met een SD-kaart van maximaal 256GB.
Beoordeling
Motorola heeft wederom een topper in het budget segment uitgebracht met de Motorola One. Omdat het toestel onder het Android One programma valt, zou je elke maand een beveiligingsupdate moeten ontvangen. Tijdens de reviewperiode is dit helaas wat tegengevallen. Toen ik het toestel ontving was het toestel voorzien van de beveiligingsupdate van augustus. Het duurde tot eind oktober voordat ik de beveiligingsupdate ontving voor de maand oktober. De update van september werd dus overgeslagen. Wel kreeg ik in de periode een update naar Android 9.0 Pie met de november beveiligingspatch. Het wachten is nog op de patch van december.
Al met al is de Motorola One een prima toestel. Hij maakt redelijk goede foto’s, is redelijk snel en heeft een goede accuduur. Klein minpuntje is het scherm, maar aan de andere kant heeft dit scherm ook weer een positief effect op de accu in vergelijking met een Full-HD scherm.
Als je opzoek bent naar een goede allround-budget smartphone, dan is de Motorola One zeker een goede optie. Je krijgt veel waar voor je geld en ook nog eens een toestel met Android 9.0 Pie. Het toestel is verkrijgbaar bij Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel en Mobiel.
Motorola One
-
7.8/10
-
8.8/10
-
7.9/10
-
8/10
-
8.2/10
-
8.9/10
Beoordeling
Pluspunten
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Prestaties
- Android One
- Moto Acties
- Snellader meegeleverd
Minpunten
- Minder scherp scherm
- Achterkant gevoelig voor vingerafdrukken
- Geen LED-notificatie