Fitbit roept 1,7 miljoen smartwatches terug: meldingen van brandwonden

Wereldwijd worden er door Fitbit 1,7 miljoen smartwatches van het type Ionic teruggeroepen. De smartwatches kunnen oververhit raken waardoor er brandwonden ontstaan. Er zijn bijna 200 mensen gewond geraakt, zo blijkt uit berichten.

Terugroepactie van Fitbit

Smartwatches zijn er in vele soorten en maten. Een bekende fabrikant van smartwatches is Fitbit. De fabrikant komt echter nu negatief in het nieuws met de smartwatches. Van de Fitbit Ionic, welke tussen 2017 en 2021 verkocht werd, zijn er 1,7 miljoen verkocht en deze worden allemaal teruggeroepen, zo meldt de fabrikant.

De oorzaak van de terugroepactie is gevaar voor brandwonden. De batterij in het horloge kan oververhit raken. Er zouden 174 meldingen binnen zijn gekomen bij de fabrikant. Bij tenminste 118 gebruikers heeft de oververhitting geleid tot brandwonden. Bij twee ging het zelfs om derdegraads brandwonden, bij vier van de melders om tweedegraads brandwonden.

Fitbit meldt dat de kopers van de Fitbit Ionic het horloge terug kunnen sturen naar de fabrikant. Het geld wordt teruggestort, en daarbij wordt een kortingsbon van 40 procent gegeven, voor een toekomstige aankoop. Degenen die in het bezit zijn van de Fitbit Ionic, kunnen zich hier aanmelden voor de terugroepactie. Het is overigens niet de eerste keer dat Fitbit negatief in het nieuws komt met een terugroepactie. In 2014  werden een miljoen Force-modellen teruggeroepen vanwege allergische reacties zoals huidirritatie en blaren.

Fitbit heeft het volgende statement gegeven;

Klantveiligheid heeft altijd de hoogste prioriteit bij Fitbit. Daarom roept Fitbit uit voorzorg vrijwillig de Fitbit Ionic smartwatches terug. Fitbit heeft een zeer beperkt aantal meldingen ontvangen – de totalen in de aankondiging van de Amerikaanse toezichthouder, vertegenwoordigen minder dan 0,01% van de verkochte eenheden – dat de batterij in Fitbit Ionic smartwatches oververhit kan raken, met gevaar voor brandwonden. Deze incidenten zijn zeer zeldzaam. Deze terugroepactie heeft geen betrekking of invloed op andere Fitbit smartwatches of trackers.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel