In de laatste maand van het jaar kijken we terug op de smartphones die dit jaar zijn uitgebracht. Natuurlijk is er de Galaxy S7 Edge, maar vergeet andere merken niet; Sony, Honor, Huawei en natuurlijk de Google Pixel. Wat zijn nou de beste smartphones van 2016 en welke kan je beter niet kopen? DroidApp zet de beste smartphones van 2016 voor je op een rij, zowel high-end als mid-end.
Beste smartphone 2016
In 2016 brachten verschillende fabrikanten een opvolger uit voor hun 2015-vlaggenschip. Denk aan de S7 die de S6 opvolgde, de HTC 10 als opvolger van de One M9 en Lenovo bracht de Moto Z met premium design uit. Als we kijken naar de Chinese merken is er de Honor 8 en natuurlijk de Huawei P9 die vele prijzen wist binnen te halen. In dit overzicht zetten we de beste smartphones van 2016 voor je op een rij, gesorteerd per klasse.
High-end 2016
Wanneer je op zoek bent naar een uitgebreide smartphone met alle toeters en bellen, kom je al snel in het high-end segment terecht. Hiervoor betaal je doorgaans ook het meeste geld. De onderstaande toestellen vallen in dit segment en hebben elk hun eigen key-feature waarin ze uitblinken. Wat is de beste smartphone 2016?
Samsung Galaxy S7 Edge
Ieder jaar weet Samsung weer de consument te prikkelen met een nieuwe smartphone. Waar vorig jaar de Samsung Galaxy S6 (Edge) de show wist te stelen, is dat dit jaar met de S7-serie gelukt. De Samsung Galaxy S7 Edge is zeker één van de beste smartphones van dit jaar en over het toestel waren we erg positief, zo schreven we in onze Samsung Galaxy S7 Edge review. De doorlopende randen van het scherm geven het toestel een erg strak uiterlijk.
HTC 10
HTC is -gelukkig- weer terug met een écht interessant vlaggenschip. Waar de HTC One M8 nog interessant was, bleek de HTC One M9 al snel het spannende te missen. In 2016 bracht HTC de HTC 10 uit; gewoon een prima, strak vormgegeven, degelijke smartphone. De camera blijft bij HTC nog wel een verbeterpuntje, maar met een aantal software-updates is de camera in vergelijking met het begin zeker een verbetering. De geluidskwaliteit, snelheid en algehele beoordeling is gewoon prima in orde. Gelukkig is de prijs inmiddels ook flink gedaald. Alles over het toestel lees je in onze HTC 10 review.
Sony Xperia XZ
Sony bracht vorig jaar de Sony Xperia Z5 uit. Dit toestel werd begin dit jaar afgelost door de Sony Xperia X. Niet de specificaties, maar het design met de functionaliteit moest de consument overtuigen. Helaas sloeg dit bij de consument niet echt aan en de Xperia X kon niet overtuigen. Tijdens de IFA kwam Sony terug; met de Sony Xperia XZ. Deze smartphone is echter nog steeds geen revolutie, zo schreven we al in de Sony Xperia XZ review. Het toestel is gewoon erg goed in bijna alles. Geen spannende functies, gewoon wat je nodig hebt. De Sony Xperia XZ mag zeker niet ontbreken in het lijstje met beste toestellen van 2016.
Honor 8
Honor heeft in de afgelopen tijd hard aan de weg getimmerd om meer bekend te worden. Dat lijkt prima te lukken. Het dochtermerk van Huawei lanceerde deze zomer misschien wel één van de mooiste smartphones van dit moment; de Honor 8. De metalen behuizing van de Honor 7 werd ingeruild voor dubbellaags glas en dat maakt de Honor 8 een schitterend toestel. Een riante accucapaciteit, een dual-camera en meer high-end specificaties voor een mid-end prijs. Daar kan je bij veel fabrikanten alleen nog maar van dromen. Onze ervaringen lees je in de Honor 8 review.
Huawei P9
De andere Chinese smartphone die wist te overtuigen dit jaar was de Huawei P9. Voor de vierde keer op rij weet Huawei ook dit jaar weer de EISA Award voor beste smartphone mee naar huis te nemen. En dat begrijpen we wel. In onze Huawei P9 review waren we enthousiast over het toestel. De metalen behuizing, de dual-camera die samen met Leica is ontwikkeld en het erg net afgewerkte design. Mocht je de P9 nog wat ‘te klein’ vinden, dan kan je ook terecht bij de nieuwe Huawei Mate 9.
Google Pixel (XL)
Begin oktober werd bekend dat Google stopt met de Nexus-lijn. De Pixel-serie, die moest het stokje overnemen. Samen met HTC werden de Pixel en Pixel XL ontwikkeld. Nog altijd zijn deze smartphones niet officieel in Nederland verkrijgbaar, maar is het wel mogelijk via een omweg deze aan te schaffen. Echter mochten de twee toestellen natuurlijk niet ontbreken in het overzicht met beste toestellen van 2016. Met de Pixel-serie heb je als eerste de nieuwste updates en zijn er veel verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de Nexus-toestellen. De camera is nog beter, er is een metaal-glazen behuizing en natuurlijk Android 7.1 Nougat. Duur zijn de toestellen wel. De adviesprijs begint bij 759 euro voor de Pixel 32GB en 899 euro voor de Pixel XL 32GB.
Moto Z
Motorola werd dit jaar overgenomen door Lenovo. Echter blijft het merk de naam ‘Moto’ voor haar modellen gebruiken. Lenovo-Motorola kwam met de Moto Z op de markt. Deze erg strak uitziende smartphone had een glazen behuizing en laat je gebruik maken van modules. Deze modules worden Moto Mods genoemd. Zo kan je gemakkelijk een extra accu-pack bevestigen, een camera-mod erop klikken of juist een projector ‘toevoegen’. Jammer aan de Moto Z is dat het toestel nog altijd vrij hoog geprijsd is.
Sony Xperia X Compact
Sony kondigde samen met de eerder besproken Sony Xperia XZ de Sony Xperia X Compact aan. Waar we eerder enkel moesten geloven aan grote toestellen, zag Sony in dat een groep consumenten liever zoekt naar een kleiner toestel. Vaak is het echter zo dat wanneer het formaat van de smartphone afneemt, ook de specificatielijst korter wordt. Bij de Sony Xperia X Compact is dit echter niet het geval. De smartphone is voorzien van een uitgebreide lijst aan mogelijkheden en weet ook prima in de praktijk zijn werk te leveren. Alles over het toestel lees je in onze uitgebreide Sony Xperia X Compact review.
OnePlus 3T
Kregen we in juni van dit jaar nog de OnePlus 3 te zien, heeft OnePlus een paar maanden later al een opvolger klaarstaan; de OnePlus 3T. Er zijn slechts enkele verschillen, maar de OnePlus 3 werd na de aankondiging uit de verkoop gehaald. De OnePlus 3T heeft nog steeds de metalen behuizing maar heeft nu aan de voorzijde ook een 16 megapixel front-camera. Tevens is er 3400 mAh accu en een Snapdragon 821 processor die op papier een erg kleine fractie sneller is dan de 820 uit de ‘3’. De prijs van het nieuwe OnePlus toestel begint bij 439 euro. Het toestel is alleen via de webshop van OnePlus verkrijgbaar. Ook bij eventuele problemen en vragen rondom garantie, moet je dit zelf regelen met de Chinese fabrikant.
Mid-end 2016
In het mid-end segment zijn er vrij veel toestellen die dit jaar uitgebracht werden. Een selectie van de mid-end smartphones uit 2016 zetten we hier voor je op een rij. Mid-end betekent niet dat deze toestellen ook automatisch ‘slechter’ of ‘minder’ zijn, vaak integendeel. Wel ligt de prijs lager dan bij de high-end smartphones.
Huawei Nova
In onze Huawei Nova review kon je al alles lezen over het toestel. Wat direct aan het toestel opvalt is dat het design erg lijkt op die van de Nexus 6P. De Huawei Nova is namelijk een erg strak vormgegeven toestel met een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding. De camera van de Nova doet zijn werk goed en levert kleurrijke plaatjes, de vingerafdrukscanner is razendsnel en de accuduur is erg goed. Een erg goed toestel, voor een schappelijke prijs die ook nog de update krijgt naar Android 7.0 Nougat.
Moto G4 (Plus)
Lenovo-Motorola bracht dit jaar de Moto G4 en Moto G4 Plus uit. Deze twee toestellen volgen de 3e generatie Moto G op uit 2015. Er is bij beide toestellen een 5,5 inch Full-HD display, Android 6.0 Marshmallow (met Android 7.0 Nougat in het vooruitzicht), 3000 mAh accucapaciteit en een Snapdragon 617 octa-core processor. De Moto G4 heeft een 13 megapixel camera, de Plus een 16 megapixel. Daarnaast heeft de Moto G4 Plus onder het display een vingerafdrukscanner. De vierde generatie Moto G is relatief betaalbaar en biedt waar voor je geld.
Huawei P9 Lite
We blijven even bij Huawei in dit segment, want er is nog een toestel die in dit rijtje thuishoort; de Huawei P9 Lite. Deze smartphone is een kleinere versie van de Huawei P9 maar heeft nagenoeg alles in huis. De metalen behuizing geeft het toestel een premium-uitstraling. Tevens is er de vingerafdrukscanner en weet de accu in de praktijk prima zijn werk te doen. De prijs ligt rond de 270 euro inmiddels en dit maakt het toestel erg interessant. Lees alles over deze telefoon in de Huawei P9 Lite review.
Wiko Ufeel Prime
De Franse fabrikant Wiko doet goede zaken met de Ufeel-toestellen. De nieuwste smartphone die onlangs is uitgebracht is de Wiko Ufeel Prime. Een metalen behuizing, vingerafdrukscanner onder het scherm, een 13 megapixel camera en 5,0 inch Full-HD display maken het toestel erg interessant. Tevens is er 4GB aan RAM-geheugen beschikbaar en beschikt de Ufeel Prime over een Snapdragon 430 octa-core processor. De prijs ligt rond de 250 euro.
Goedkopere mid-end
Echte low-end toestellen kennen we niet echt meer anno 2016. Er wordt dan vooral gesproken over goedkopere mid-end smartphones. Ook goedkoop is een breed begrip, maar laten we uitgaan van toestellen tot de 200 euro. Onlangs schreven we een uitgebreid koopadvies artikel met de beste smartphone tot 200 euro. Hieronder vind je een selectie van de toestellen uit het goedkopere mid-end segment.
Moto G4 Play
Lenovo-Motorola zagen we al met de ‘Z’ en G4-serie in dit artikel. De G4 serie heeft echter ook een goedkopere variant; de Moto G4 Play. Dit toestel heeft een 5,0 inch HD-display, een 1.2 GHz quad-core processor, 4G, 8MP camera, 5MP front-camera en een 2800 mAh accu. Daarbij draait het toestel nu nog op Android Marshmallow, maar zal het de update naar Android 7.0 Nougat krijgen. De Moto G4 Play moet wel NFC en een LED-notificatie missen. De prijs is met 170 euro erg scherp te noemen.
Alcatel Pop 4S
De Alcatel Pop 4S is een smartphone met een 5,5 inch Full-HD beeldscherm. Daarbij is er een 13 megapixel camera en een 2960 mAh accu. Uiteraard is er 4G-ondersteuning en kan je gebruik maken van de mogelijkheden van Android Marshmallow. Ook is er een vingerafdrukscanner aanwezig op de Alcatel Pop 4S. De prijs van de 4S ligt net als de G4 Play rond de 170 euro. De komst van de update naar Nougat is niet bekend.
LG K10
De LG K10 is een strak vormgegeven smartphone met een 5,3 inch display. Daarbij kan je met de 13 megapixel camera je foto’s maken en is er een 2300 mAh accu. We hebben het toestel eerder dit jaar uitgebreid behandeld in de LG K10 review. Hoewel het toestel op de markt kwam met Android Lollipop, is in oktober de update naar Android Marshmallow uitgerold voor de LG K10. De volumetoetsen zitten (zoals we bij eerdere LG-toestellen al zagen) aan de achterkant. Dit is even wennen, maar naar onze mening is dit erg handig. De prijs ligt rond de 160 euro.
Honor 5C
De Honor 5C is een smartphone met een metalen behuizing; dit zorgt ervoor dat het toestel strak oogt. Ondanks het ontbreken van een vingerafdrukscanner is het toestel vrijwel gelijk qua specificaties een de Huawei P9 Lite. Er is een 5,2 inch Full-HD display, een 13 megapixel camera, een 3000 mAh accu en Android 6.0 Marshmallow. Of deze smartphone de Nougat-update krijgt is nog maar de vraag. De prijs van de Honor 5C ligt rond de 190 euro.
Samsung Galaxy J5 (2016)
Samsung wist in 2016 veel exemplaren te verkopen van de metalen Samsung Galaxy J5 (2016). De smartphone is dan ook een interessant alternatief voor de andere toestellen. Er is een 5,2 inch HD-display, een 1.2 GHz quad-core processor en een 3100 mAh accu. Eerder werd de update naar Marshmallow uitgerold naar de J5 (2016). Iets om rekening mee te houden bij dit toestel is dat de processor niet de snelste is in vergelijking met de rest. Ook is er geen sensor die de helderheid van het display automatisch aanpast aan de omgeving. De prijs ligt daarbij ook iets boven de 200 euro.
Deze toestellen hebben het niet gered
Er verschenen verschillende toestellen die nog altijd verkocht worden, maar waar de consument niet voor warm lijkt te lopen. Of juist toestellen die eerder uit de verkoop werden gehaald.
Samsung Galaxy Note 7
We kregen onder andere de Samsung Galaxy Note 7. Het toestel kwam erg vaak negatief in het nieuws. Dit omdat het toestel uit het niets kon exploderen. Jammer, want de Galaxy Note 7 had genoeg in huis om te overtuigen. Na een tweede terugroepactie werd besloten door de fabrikant om het toestel volledig terug te trekken en niet meer te fabriceren.
LG G5
Als opvolger van de LG G4 kwam LG dit jaar met de LG G5. Er werden verschillende features toegevoegd die het toestel het beste van het beste moesten maken. Als eerst is er het modulaire design. Op papier erg interessant, in het dagelijks gebruik niet iets waar aandacht aan werd geschonken.
Er kwamen slechts drie modules op de markt, waarbij de camera-grip meegeleverd werd. Het verwisselen van de accu was daarentegen wel handig, zo schreven we in onze LG G5 review. Er werd zo ingezet op het modulaire design, dat LG vergat de andere voordelen te benoemen. Denk aan de dual-camera. De LG G5 is het gewoon net niet. Inmiddels ligt de iets aangepaste, maar vergelijkbare LG G5 SE in de winkels. Echter zijn we nu vooral benieuwd naar de LG G6.
BlackBerry DTEK60
BlackBerry trok in september de stekker uit de eigen hardware-afdeling. Er zullen smartphones van BlackBerry uitgebracht worden, maar niet meer door het bedrijf zelf gefabriceerd. De BlackBerry DTEK60 is gemaakt door TCL (tevens verantwoordelijk voor de productie van Alcatel-toestellen). Samen met de DTEK50 en de eerder uitgebrachte Priv probeert BlackBerry consumenten weer te overtuigen. Dit lukt deels, maar het brede publiek weet de Canadese fabrikant nog niet echt te vinden. Maar eerlijk is eerlijk, het begin is er en wie weet wat BlackBerry in 2017 voor ons in petto heeft.
HTC (One M9 Prime Camera, One A9s, Desire 10 Lifestyle)
Waar de HTC 10 absoluut een interessante smartphone was, wist HTC ons verder in 2016 eerlijk gezegd niet te overtuigen. Er kwamen verschillende smartphones uit om de bepaalde modellijnen verder uit te breiden. Het bedrijf kwam met de HTC One M9 Prime Camera Edition. Hierbij werd het vermoeden gewekt dat de camera in vergelijking met de One M9 duidelijk beter was. Echter was dit niet het geval en moest er juist ingeleverd worden.
Een onlogische stap van HTC. Maar daar blijft het niet bij. Zo is er ook de HTC One A9s. Het is weliswaar een soort van opvolger voor de One A9, maar is verder uitgekleed. Ook de HTC Desire 10 Lifestyle is een toestel waar we ook helaas niet veel potentie in zien. Het 5,5 inch scherm heeft een HD-resolutie, er is een 13 megapixel camera en een 2700 mAh accu. Dit is niet heel slecht, maar het toestel is niet al te goedkoop te noemen. We hopen echt dat HTC in 2017 niet modellen verder uitmelkt, maar echt met toffe smartphones op de markt komt.
En jij?
Welke smartphone heeft jouw hart in 2016 sneller laten kloppen? Of waaraan moet jouw volgende smartphone voldoen, wil het meegaan naar huis? We zijn erg benieuwd! Laat je reactie achter onder dit bericht.