DroidApp blikt vooruit: wat gaat 2019 brengen?

We blikken weliswaar veel terug op wat er allemaal in 2018 is gebeurd, het jaar 2019 belooft ook een interessant jaar te worden. Hoe gaat het verder met de notch, de komst van 5G en opvouwbare smartphones? In dit artikel bespreken we de vooruitblik van smartphones, merken en meer in 2019.

Wat gebeurt er in 2019?

In 2018 verschenen de eerste smartphones met een opening in het beeldscherm. We verwachten dat dit een trend wordt die we in 2019 veel zullen gaan zien. Dat begint sowieso al met toestellen van Samsung en Honor. Huawei was samen met Samsung als één van de eersten, in januari wordt de Honor View 20 gepresenteerd, die ook een opening in het beeldscherm krijgt. Maar er gaat nog meer gebeuren. We zetten de verwachtingen voor 2019 voor je op een rij.

Galaxy S9 achter

Samsung

We beginnen met de grootste fabrikant, Samsung. De tiende generatie van de immens populaire Galaxy S-reeks komt eraan. Naar verwachting verschijnen er drie varianten van de Galaxy S10; naast het standaard model wordt een Galaxy S10 Lite en S10 Plus verwacht. Tevens wordt later nog een 5G-variant van de S10 verwacht. Eerdere renders lieten al zien dat de smartphone ook over een speciaal display zal beschikken met een opening in het scherm voor de (dual-) camera. Het ligt ook voor de hand dat we later in 2019 de Galaxy Note 10 zullen zien. Er gaan verder ook berichten over de Galaxy M-serie en zullen we ook in andere series nieuwe toestellen gaan zien.

Huawei Mate 20 Pro achterkant

Huawei

Een andere erg grote speler is Huawei. Het bedrijf kwam onlangs negatief in het nieuws omdat ze vanuit Amerika een (nooit bewezen) vermoeden hebben van afluisteren. We zijn benieuwd of de Amerikanen daar nog verder in doorslaan terwijl er geen bewijs is. Echter, Huawei zal ook in 2019 flink aan de weg timmeren. Er komt een opvolger voor de P20-serie; de Huawei P30-serie zal nog verder verbeterd worden door de Chinese fabrikant. We konden de afgelopen tijd al niet om de Huawei Mate 20 Pro heen, die overal in het straatbeeld opduikt, ik verwacht dat we begin 2019 het toestel ook nog wel veel zullen zien. En terecht, want het is een geweldig toestel, zo schreven we in onze Huawei Mate 20 Pro review. Daarnaast zal Huawei met een opvouwbare telefoon komen en kunnen we een smartphone met 5G-smartphone verwachten. Eind 2019 zullen we dan wel een Mate 30 zien.

Honor 8X achterkant

Honor

DroidApp was in november aanwezig bij de Nederlandse introductie van de Honor 8X. Dit is een geweldig toestel, zo schreven we in onze Honor 8X review. We kunnen in 2019 in Nederland veel meer van Honor verwachten. Het dochtermerk van Huawei komt in januari met de Honor View 20, en de verwachting is dat Honor nog veel meer in petto heeft. Wie weet heeft Honor nog plannen om de Honor Magic 2 uit te brengen in ons land. Vermoedelijk zullen we dit jaar ook iets van een Honor 11 of dergelijke gaan zien, de opvolger van de huidige Honor 10.

Moto G6 Plus scherm

Motorola

Over Motorola zijn de nodige berichten al binnengekomen. Binnenkort zullen we vier nieuwe smartphones gaan zien, de 7e generatie van de G-serie. Dit zal bestaan uit de Moto G7, G7 Plus, G7 Play en G7 Power. Onlangs zijn alle persfoto’s al tevoorschijn gekomen van deze vier smartphones. De kans is ook vrij zeker dat we een Moto Z4 (en mogelijk Z4 Play) gaan zien. Of beide toestellen dan ook naar Nederland komen is onzeker. Bij de Z3-serie verscheen alleen de Play in ons land. Of we ook een nieuwe lichting gaan zien van de E-serie is nog niet duidelijk. Er zat tussen de E5-serie en G6 Play nauwelijks verschil (ook qua prijs).

Sony Xperia XZ3 review

Sony

We zagen eerder al berichten voorbij komen over de nieuwe Sony Xperia XZ4, voorzien van een vingerafdrukscanner in het scherm. De kritiekpunten van de Xperia XZ2 en Xperia XZ3 waren toch wel de lage plaatsing van de vingerafdrukscanner. Ook zou de telefoon een triple-camera krijgen en komt er een XZ4 Compact. Sony onderscheidt zichzelf nog altijd met haar toestellen. Het blijft vasthouden aan het eigen design, voorlopig nog zonder notch en zonder andere nieuwe technieken. Daarin zit wel de kracht van het merk en weet Sony altijd goede telefoons te leveren met een bovengemiddeld goed updatebeleid. Nu hopen voor de fabrikant dat meer mensen Sony weten te vinden bij hun zoektocht naar een nieuwe smartphone.

Nokia 5.1 lockscreen

Nokia

Sinds een paar jaar nog maar is Nokia bezig met een comeback, met dank aan HMD Global. Om eerlijk te zijn, het begon zeer hoopvol, met geweldige toestellen zoals de Nokia 6 (2017) en de Nokia 7 Plus. Het afgelopen jaar had ik meer verwacht van Nokia. De 8 Sirocco was te duur en niet heel bijzonder, de Nokia 7.1 is prima, maar niet beter dan de Nokia 7 Plus. Dan de Nokia 5.1; leuk op papier, maar lang niet zo geweldig in de praktijk. Ik hoop dat Nokia dit jaar zijn beste beentje voorzet. De verwachtingen zijn hoog. Zo zullen we in ieder geval de Nokia 9 gaan zien, een smartphone, die volgens de berichten, voorzien zijn van vijf camera’s aan de achterzijde. We verwachten ook weer een nieuwe lichting van de 3, 5 en 6-serie. Deze toestellen zouden de namen Nokia 3.2, 5.2 en 6.2 krijgen. In januari verschijnt de échte opvolger voor de Nokia 8; de Nokia 8.1 in Nederland.

LG G7 ThinQ beeldscherm

LG

LG, waar het merk in het begin van de smartphones nog hoge ogen gooide, is dat nu wel anders. Toestellen worden totaal overprijsd de markt op gezet, waar ze vervolgens na een paar maanden al honderden euro’s goedkoper zijn. Het is te hopen dat LG kiest voor een smartphone die wel waardevast is. De LG V40 zou volgens de berichten begin 2019 naar Europa (en mogelijk ook Nederland) komen. Maar dat toestel is dan al een klein half jaar oud. Qua design en camera’s is er niks mis met LG, maar het updatebeleid… die is nog altijd onder de maat, juist ook bij de high-end smartphones. Er gaan berichten over een opvouwbare smartphone van LG, maar hoe en wanneer is onbekend. Daarbij is de verwachting dat LG mogelijk nog een LG G8 toont, uiteraard met de toevoeging ‘ThinQ’.

HTC U12 Life

HTC

HTC… een merk wat ooit zo bruisend was, maar inmiddels flink is ingezakt. De toestellen die nu uitgebracht worden zien er mooi uit, maar missen de wow-factor. Volgens de recente berichten zou HTC een andere koers willen varen en zich meer willen richten op toestellen in het mid-end segment. Ze zullen echt met krachtige toestellen moeten komen die niet zichzelf direct uit de markt prijzen. Ook het updatebeleid van HTC moet beter. HTC zou in ieder geval dit jaar met een opvolger van de HTC U12+ komen, maar krijgt volgens deze berichten niet de naam U13. We zijn benieuwd of HTC eind 2019 een stuk verder van de afgrond staat.

OnePlus 6 display

OnePlus

OnePlus zit vol plannen, zo werd de afgelopen weken wel duidelijk. De fabrikant werkt hard aan een 5G-smartphone en zou als één van de eerste fabrikanten met een 5G-toestel willen komen. Natuurlijk zullen we ook een OnePlus 7 en OnePlus 7T gaan zien. Die 5G-smartphone zou overigens deel uitmaken van een nieuwe modellijn, zo werd eerder duidelijk. Echter, OnePlus begon met high-end toestellen voor een lage prijs. Die prijs wordt met ieder model steeds weer opgeschroefd. Heel speciaal wordt OnePlus daarmee wel minder. Al blijven het prima toestellen.

Google Pixel 3 XL

Google

Er zijn geruchten over twee nieuwe Pixel-modellen. Het gaat om de Pixel 3 Lite en Pixel 3 Lite XL. Het zouden goedkopere smartphones moeten zijn met de eigenschappen van de Pixel 3-serie. Echter verwachten we, als Google wederom smartphones uit gaat brengen, de Pixel 4 pas ergens eind 2019. De Pixel Lite-modellen zullen we net als de Pixel 3-serie niet officieel in Nederland krijgen, zo is de verwachting. Verder zal Google niet veel doen op smartphonegebied, zo zagen we in de afgelopen jaren ook al.

Xiaomi Mi A2 review

Xiaomi

Xiaomi heeft weliswaar een succesvol jaar achter de rug, want het bedrijf deed goede zaken met haar smartphones, niet alles is positief. Meerdere keren achter elkaar, met verschillende updates zorgden dit voor grote problemen. Bij zowel de Mi A1 als de Mi A2 (Lite) kregen smartphones meermaals te maken met reboots na een update, een onschuldige beveiligingsupdate. Hier is zeker werk aan de winkel voor Xiaomi in 2019. Xiaomi werkt inmiddels samen met een Nederlandse webwinkel en ook de Android One-devices zijn bij meerdere winkels verkrijgbaar. Wie weet zien we verschillende andere, Redmi-toestellen, op meer plekken terug, vestigt Xiaomi zich definitief in Nederland en komt er een Mi A3-serie. Xiaomi zou ook werken aan een 5G-toestel.

Oppo A3

Oppo

Onder hetzelfde moederbedrijf als OnePlus en Vivo valt ook Oppo. In het afgelopen jaar kwam Oppo officieel naar Nederland met verschillende devices. Denk aan de RX17-serie, de A3 en R15 Pro en het high-end toestel, de Oppo Find X. Die laatste was als eerst in Nederland. Een mooi toestel, maar 1000 euro voor een voor velen totaal onbekend merk en dan een eigen aanwezige skin is apart. Van Oppo voor 2019 is niet heel veel bekend. Wel zou Oppo werken aan een opvouwbare smartphone die tijdens het Mobile World Congress aangekondigd zou moeten worden. Net als OnePlus werkt ook Oppo aan een 5G-smartphone.

Wiko View 2 Plus achterkant

Wiko

Wiko wist ons te verrassen tijdens het Mobile World Congress. Het was als één van de eerste met een smartphone met een notch; de Wiko View 2-serie. We schreven eind 2018 de Wiko View 2 Plus review; een prima smartphone met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bij de Wiko View-serie zagen we een een skin die dicht bij Android One stond, zou Wiko in 2019 dan met Android One komen? We verwachten een Wiko View 3-serie in 2019, samen met een nieuwe reeks Y-toestellen, zoals de Harry, Jerry, Tommy en ga zo maar door ;-).

Asus ZenFone 5 achterkant

Asus

Er is over Asus niet heel veel bekend, al is wel bekend dat er een 6-serie aan zit te komen. De Asus ZenFone 6 is eerder al vermoedelijk verschenen op beeld. Als die berichten kloppen, krijgt de telefoon een rare notch, niet in het midden van het scherm. Het kan ook goed zijn dat het daar om een prototype gaat. De ZenFone 6-serie zullen we mogelijk in Barcelona zien, bij het Mobile World Congress.

Sharp Aquos C10

Andere merken

Dan zijn er natuurlijk nog andere merken. BlackBerry komt mogelijk met een nieuwe KEY3, maar verder verwachten we er niet veel van. Alcatel komt misschien nog met wat toestellen, maar hierover is eigenlijk nog niets bekend. Sharp begon dit jaar met het zich richten op de Europese markt. Het is goed mogelijk dat Sharp in 2019 nog met wat leuks op de markt komt.

Samengevat

We kunnen in 2019 weer een hoop verwachten. Ik verwacht dat we vooral dingen gaan zien omtrent de nieuwe toepassing van de notch, ofwel de opening in het scherm. Verder wordt het het jaar van de opvouwbare telefoon en 5G. Ook in het nieuwe jaar zal er nog meer gekeken worden naar de privacy, net als dat dit jaar vaak aan de orde kwam. En we kunnen verklappen; DroidApp bestaat 5 jaar in 2019 en dat gaan we vieren, met jou!

Waar kijk jij het meeste naar uit? We zijn benieuwd! Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar: Apps byLuke
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel