Android Jaaroverzicht 2018: het belangrijkste nieuws in een notendop

Dit jaar was het weer een belangrijk jaar in de telecomwereld. Het was de opkomst van de notch en juist alternatieven daarop. De eerste smartphones met een vingerafdrukscanner in het scherm verschenen en de opvouwbare telefoon kreeg een gezicht. In dit artikel blikken we terug op het belangrijkste nieuws in ons Android jaaroverzicht 2018.

Android jaaroverzicht van 2018

DroidApp blikt ook dit jaar terug op het afgelopen jaar. Dit doen we middels verschillende jaaroverzichten. In dit jaaroverzicht gaan we specifiek in op het belangrijkste nieuws van 2018. Wat was er allemaal bijzonder per maand?

Januari

Het jaar werd afgetrapt met aardig wat nieuws. Flitsmeister voegde navigatie toe en het ernstige Meltdown-Spectre lek in Android kwam aan het licht. En hoewel we er in Europa nog even op moesten wachten, kondigde Nokia de Nokia 6.1 (2018) aan voor China. Later kwam dit toestel ook bij ons op de markt. De eerste maand van het jaar was verder relatief rustig.

Februari

Zo rustig als januari was, zo druk was februari. Het was de maand van het Mobile World Congress met aankondigingen van de Galaxy S9(+), de XZ2-serie van Sony en de Wiko View 2-smartphones. Tevens kwam HMD Global met de presentatie van nieuwe Nokia-toestellen; de Nokia 7 Plus, Nokia 6.1, Nokia 1 en Nokia 8 Sirocco. Daarbij kwamen de eerste berichten naar buiten dat Wileyfox in zwaar weer zat. Daarnaast vierde DroidApp haar 4e verjaardag!

Maart

Google presenteerde Android P in maart. In maart werden de Samsung Galaxy S9 en S9+ uitgebracht in ons land. Ook Nokia bracht haar interessante Nokia 7 Plus uit in Nederland. Huawei presenteerde de Huawei P20-serie, HTC de Desire 12-reeks. In de derde maand werd ook de eerste Android Go-smartphone voor de Nederlandse markt uitgebracht; de Nokia 1. Android Wear werd hernoemd naar Wear OS en Tele2 roaming benadeelt klanten.

April

In de vierde maand van 2018 was de presentatie van de nieuwe Moto G6-serie. Daarbij kwamen toenemende berichten over WhatsApp fraude en werd het nieuwe Gmail gepresenteerd. In de Gmail app werd ook de snooze-functie toegevoegd en Google bracht haar eigen taken-app uit in de Google Play Store. In april wist DroidApp als eerst exclusieve beelden te brengen van de Nederlandse Google Assistent.

Mei

De maand mei begon met Google I/O, met de nieuwe functies voor bijvoorbeeld Google Maps en Android P. Nokia presenteerde een nieuwe reeks smartphones (zoals de Nokia 3.1 en Nokia 5.1), en LG kwam met de LG G7 ThinQ; het nieuwe high-end toestel van de Koreaanse fabrikant. In mei kwam OnePlus met de presentatie van de OnePlus 6 en verscheen ook de nieuwe privacywet waarover veel te doen is geweest, en nog steeds veel te doen is. Tevens won Samsung de rechtszaak die de Consumentenbond had aangespannen over het updatebeleid.

Juni

In de zesde maand van 2018, in juni, kwam het nieuws dat Oppo zich zou richten op Nederland. Daarom lanceerde het bedrijf de Oppo Find X, een stijlvolle smartphone voor 1000 euro. De Consumentenbond publiceerde een overzicht met parkeer-apps en hun verschillen. Instagram presenteerde trots een nieuwe functie; IGTV, als mogelijk alternatief voor YouTube en een meer uitgebreide optie voor Stories.

Juli

In juli verscheen onze grote weer-app test 2018, voor het vijfde jaar op rij. Xiaomi presenteerde de Xiaomi Mi A2 en Google Assistent begon eindelijk met het spreken van de Nederlandse taal. Oppo vond het een goed idee om nog eens twee toestellen uit te brengen, Sony presenteerde de Xperia XZ2 Premium met dual-camera. Juli was relatief gezien een rustige maand qua nieuws, zo in de zomer.

Augustus

Eind augustus begon de IFA, waar we de aankondiging zagen van bijvoorbeeld de Xperia XZ3, Motorola One en verschillende andere toestellen. YouTube Music kwam beschikbaar in Nederland, samen met YouTube Premium. Samsung kwam met haar nieuwe Galaxy Tab S4 tablet. Ook werden in augustus de EISA Awards uitgereikt, waarbij Nokia en Huawei wonnen. Er was ook volop nieuws over Android 9 Pie. We publiceerden het Android 9.0 Pie update overzicht en alle nieuwe functies.

September

Android Pie werd voor de eerste toestellen uitgerold, zoals de OnePlus 6 en Nokia 7 Plus. Daarbij werd bekend dat de overheid vanaf 2019 smartphone op de fiets definitief gaat verbieden. Tevens werd gestart met de ‘Ik rij Mono’ campagne. In september werd Android 10 jaar en werd bekend gemaakt door Google dat het stopt met de mail-app Inbox. Xiaomi presenteerde haar nieuwe submerk Poco, met de Pocophone F1.

Oktober

In oktober begonnen we met de aankondiging van Google; we zagen de Pixel 3, Pixel Slate, derde generatie Chromecast en Home Hub. Geen interessant nieuws helaas voor Nederland, los van de Chromecast. Wel werd in oktober de Google Home (Mini) eindelijk uitgebracht in Nederland. DroidApp was in Londen voor de aankondiging van de Huawei Mate 20-serie en Samsung presenteerde de Galaxy A9 met vier camera’s aan de achterkant. Tevens presenteerde OnePlus de OnePlus 6T.

November

De Britse fabrikant Wileyfox houdt het (toch wel onverwacht) voor gezien in de Benelux. De smartphonefabrikant zat in zwaar weer. Er leek even licht aan het einde van de tunnel, maar dat heeft toch niet geholpen. In november werd definitief bekend gemaakt dat Tele2 overgenomen mocht worden door T-Mobile. Honor presenteerde een Nederlandse introductie, waardoor het startschot voor een terugkeer naar Nederland is gegeven. Samsung kwam met een opvolger voor TouchWiz en Samsung Experience. We zullen in 2019 de toestellen met One UI gaan zien.

December

In de laatste maand van 2018 was er genoeg nieuws te melden. Samsung begon met de uitrol van Android Pie voor de Galaxy S9. Android Pie kwam ook naar verschillende andere toestellen zoals Huawei, OnePlus en Nokia. Huawei presenteerde de Huawei P Smart (2019) en Honor de View 20. De Europese release volgt in januari. Rond kerst verscheen de kerstcommercial van Google; met Google Home Alone.

Niantic bracht voor Pokémon Go battles naar de app en Nokia maakte bekend dat de Nokia 6.1 dit jaar het populairste toestel was. Bij de Xiaomi Mi A1, A2 en LG G7 startte december minder positief. Een update zorgde ervoor dat de toestellen in bepaalde gevallen in een bootloop terecht kwam. WhatsApp kwam met nieuwe emoji en een nieuwe tijdweergave. Natuurlijk verschenen er ook weer de nodige lijstjes, waaronder Year in Search 2018 van Google, Spotify Wrapped 2018 en verschillende overzichten van DroidApp. Die hebben we voor je hieronder op een rij gezet. Lees natuurlijk ook het overzicht met ons vooruitblik op 2019.

Nawoord

Ook in 2019 zullen we je weer uitgebreid op de hoogte houden van al het moois dat Android te bieden heeft. We vieren volgend jaar onze vijfde verjaardag en we zullen hier zeker bij stilstaan, samen met jou!

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar: Apps byLuke
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel