Android Jaaroverzicht 2017: wat gebeurde er allemaal dit jaar?

We blikken in dit artikel terug op het jaar 2017. Wat heeft Android ons gebracht, wat waren de belangrijkste gebeurtenissen en wat heb je misschien gemist. DroidApp presenteert je het Android jaaroverzicht 2017.

Android jaaroverzicht 2017

Het jaar 2017 was het jaar waarin het realtime delen van je locatie een trend was, grote apps als WhatsApp, Google Maps en Telegram introduceerden deze functie. Daarnaast werd duidelijk dat updates voor toestellen belangrijker werden dan ooit, door verschillende virussen en malware die opdoken. We bespreken het belangrijkste nieuws van 2017 met de meest interessante gebeurtenissen, in dit artikel.

Januari: Nokia en T-Mobile

In de eerste maand van 2017 verscheen de opvolger van CyanogenMod: LineageOS. Januari was tevens de maand waarin telecomprovider T-Mobile de Unlimited bundels presenteerde, waarmee voor een vast bedrag per maand onbeperkt gebruik gemaakt kan worden van internet. Daarbij kwam Tele2 met het nieuws dat zij klanten zonder 4G-toestel gaan blokkeren. Het was tevens het grote begin van HMD Global-Nokia, de Nokia 6 werd namelijk gepresenteerd voor China; de eerste Android-smartphone van Nokia.

Februari: Mobile World Congress en De vergeten smartphone

DroidApp bestond in februari drie jaar, wat feestelijk is gevierd. Daarbij was het de maand van het Mobile World Congress. Hier werd bekend dat de Nokia’s met Android naar Europa (en ook Nederland) zouden komen. We zagen hier verder de introductie van de high-end smartphones; LG G6, Huawei P10, Xperia XZ Premium van Sony, de Xperia XA1 (Ultra) en XZs. Ook de Moto G5 (Plus) werd hier getoond.

Een ander nieuwtje kwam deze maand van WhatsApp; als tegenhanger voor Snapchat en Instagram Stories werd WhatsApp Status geïntroduceerd. We zijn in de maand februari gestart met onze nieuwe rubriek ‘De vergeten smartphone’ (en ook De vergeten telefoon). In deze rubriek blikken we terug op de toestellen van een paar jaar geleden.

Maart: Galaxy S8 en Android O

Maart was een belangrijke maand in 2017. Het was de maand van de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. De langverwachte toestellen werden in maart 2017 aangekondigd. Tevens bracht Google Android O uit en verscheen Super Mario Run, dé game van Nintendo voor Android. Atari, bekend van het populaire pretpark-spel bracht een 3D versie uit van het spel; RollerCoaster Tycoon Touch. In Google Maps werd deze maand de live locatie delen functie uitgerold.

April: smartphones en kosten in het buitenland

In april 2017 werden verschillende belangrijke toestellen uitgebracht. Naast de Samsung Galaxy S8 werd ook de LG G6 in de winkels gelegd. De Huawei P10 verscheen direct in maart, waardoor dat toestel in theorie een kleine voorsprong had. Er was meer goed nieuws; de Europese Commissie maakte bekend dat de roamingregels definitief afgeschaft zouden gaan worden. Na al het nieuws van de maand ervoor was april een relatief rustige maand.

Mei: providers en OV-Chip Mobiel

De nieuwe BKR-regels werden ingevoerd, die van toepassing zijn wanneer je een smartphone in combinatie met een abonnement neemt. Verschillende providers kwamen met wijzigingen in de bundels; T-Mobile stopte met onbeperkt internet in het buitenland, er kwamen nieuwe KPN abonnementen en Tele2 opende de aanval op T-Mobile met goedkopere Tele2 Onbeperkt abonnementen.

HTC lanceerde in mei 2017 haar vlaggenschip; de HTC U11. De OV-bedrijven begonnen met OV-Chip Mobiel, maar dit was niet bepaald een geslaagde actie geworden, waardoor de stekker er inmiddels alweer uit ligt. Android mede-oprichter Andy Rubin presenteerde de eerste eigen smartphone; de Essential Phone PH-1 en het was de maand van Google I/O 2017.

Juni: roamingkosten en Nokia

Na jarenlang gesteggel was het in juni zover; de afschaffing van de roamingkosten. Je bundel in Nederland kan je voortaan ook in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of andere EU-landen gebruiken. Deze maand werden ook de Honor 9 en de OnePlus 5 aangekondigd en verschenen de eerste Android’s van Nokia in Nederland; de Nokia 5 en Nokia 3.

Vanaf de zesde maand van 2017 werd het ook mogelijk gemaakt om bestanden te versturen via WhatsApp en Gif’jes te sturen via Facebook.

Juli: PostNL en abonnementen

Telfort en Vodafone kwamen met nieuwe abonnementen deze maand. Daarnaast presenteerde LG de kleine broer van de LG G6; de LG Q6. In de Google Play Store werd het vanaf toen mogelijk om betalingen te voldoen via iDEAL en introduceerde PostNL Mijn Post, waarmee DroidApp in Nederland de primeur had!

Augustus: nieuwe toestellen en weer-app test

In de zomer van 2017 publiceerden we voor de vierde keer de weer-app test. In de weer-app test 2017 hadden we een andere maar bekende winnaar. We hebben voor deze test zes maanden lang uitgebreid onderzoek gedaan. In augustus werd ook duidelijk dat de ‘O’ in Android O voor Oreo stond.

Er werden verder nieuwe smartphones aangekondigd; de Galaxy Note 8, Moto G5S (Plus) en niet te vergeten; de Nokia 8. In Google Maps werd de vraag- en antwoord sectie toegevoegd en het was het begin van de aankondigingen van de IFA. Hier zagen we nog eens de Moto X4, LG V30 en de Sony Xperia XZ1-serie.

September: HTC en weer nieuwe toestellen

In september werd bekend gemaakt dat Google een deel van HTC heeft overgenomen. Ook werd het vanaf nu in Nederland mogelijk om Google Play Family te gebruiken. Ook de IFA was nog in het nieuws met de introductie van de Doro 8040 (een uitgebreide, begrijpelijke senioren-smartphone) en de interessante Wiko View-serie. Alcatel presenteerde in Berlijn de Idol 5 en deze maand werd de Nokia 8 in Nederland uitgebracht.

Oktober: Google en WhatsApp

Op 4 oktober vond daar de grote aankondiging van Google plaats. Er werden tal van nieuwe producten aangekondigd zoals de Pixel 2-smartphones, de nieuwe Pixelbook en uitbreiding voor de Google Home-familie. Huawei presenteerde de Huawei Mate 10 familie en Archos de interessante Diamond Omega. De router van Google, de Google WiFi router kan nu aangeschaft worden in ons land en eindelijk werd de Nokia 6 uitgebracht in Nederland.

Sinds oktober kunnen WhatsApp berichten verwijderd worden voor iedereen en kwam ook WhatsApp met de mogelijkheid om live je locatie te delen. Het nieuwe uiterlijk van de emoji viel bij veel mensen niet in de smaak, maar helaas moest iedereen er aan geloven. Google presenteerde Android 8.1 Oreo en we kunnen apps proberen zonder ze eerst te hoeven installeren. Oktober werd afgesloten met een interessante aankondiging van Nokia; de Nokia 2 komt naar Europa voor een hele interessante prijs.

November: Oreo en updatebeleid fabrikanten

De eerste fabrikanten (zoals Sony, Nokia voor de 8 en OnePlus) begonnen met het verspreiden van de update naar Android 8.0 Oreo. In Google Maps werden wachttijden voor restaurants toegevoegd aan de app en in Nederland werden diverse toestellen uitgebracht waaronder de HTC U11 Life. We hebben ook een uitgebreid opinie-artikel gepubliceerd genaamd “Beste fabrikant, waar blijft mijn update?” over het soms waardeloze updatebeleid van verschillende fabrikanten.

December: lijstjes en providers

Telecomproviders T-Mobile en Tele2 gaan fuseren tot één grote provider, zo werd in december bekend gemaakt. T-Mobile heeft Tele2 overgenomen. Muziekherkennings-app Shazam werd overgenomen door Apple. Medio december werd de Samsung Galaxy A8 (2018) aangekondigd, deze zullen we volgende maand in Nederland gaan zien. Daarbij kwam Honor met de Honor View 10 en de Honor 7X. Vodafone maakte bekend dat het in 2020 zal stoppen met haar 3G-netwerk.

Zoals ieder jaar sluiten we het jaar af met veel leuke, interessante content. Zo vind je een overzicht van de meest onmisbare apps van onze schrijvers; Kelly, Paul, Luke en Stefan. Je vindt ook een uitgebreid artikel met de 50+ beste apps van 2017 en ook zijn er jaaroverzichten van andere partijen verschenen zoals van Google, Spotify en de Play Store.

Wat vond jij het meest opmerkelijke, leuke, teleurstellende of interessante nieuws? We zijn benieuwd. Laat je mening/reactie achter onder dit bericht!

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar: Apps byLuke
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel