Het grote Android jaaroverzicht 2015: dit gebeurde er allemaal

Zo aan het eind van het jaar hebben we weer een uitgebreid jaaroverzicht voor je klaarstaan. Ook in 2015 is er weer veel nieuws geweest omtrent Android en Google. Niet alleen heeft DroidApp een compleet vernieuwde website gelanceerd, ook kwamen we dit jaar met een app. Android was ook op andere gebieden volop in het nieuws; Android 6.0 Marshmallow, WhatsApp, tal van apps en nog veel meer. We zetten al het belangrijkste nieuws uit 2015 voor je op een rij in een handig overzicht.

Android jaaroverzicht 2015

We kijken op de redactie van DroidApp tevreden terug op het afgelopen jaar. In dit jaaroverzicht blikken we terug op alle gebeurtenissen rondom Android in 2015. Het was het jaar van de compleet vernieuwde DroidApp website, de lancering van onze eigen DroidApp App en natuurlijk Android 6.0 Marshmallow. Maar er is nog veel en veel meer. In het jaaroverzicht hebben we het belangrijkste Android-nieuws samengevat per maand.

Januari: Material Design en WhatsApp Web

In januari bracht Google Now een Material Design-update uit. Kaarten in de digitale assistent voor Android werden voorzien van Material Design en ook de andere dingen in de app zijn verbeterd. In de eerste maand van 2015 werd er ook een nieuwe Twitter-app uitgebracht waar menig Android-liefhebber met smart op heeft zitten wachten; Falcon Pro 3. Huawei nam ook deze maand afscheid van de modelnaam Ascend en WhatsApp begon met het blokkeren van apps van derden. Op 21 januari kwam DroidApp tot de ontdekking dat WhatsApp Web online is gegaan en een week later begon HTC met de uitrol van Android 5.0.1 Lollipop voor de HTC One M8. Op de laatste dag van januari begon Google met de uitrol van de compleet vernieuwde mobiele website met Material Design.

Februari: updates en DroidApp 1 jaar

In de tweede maand van 2015 kwam WeatherPro met een update voor Android Wear met WeatherPro watchfaces en kwam Buienradar met een Material Design-update. Op 4 februari werd bekend dat Microsoft de populaire agenda-app Sunrise Calendar overnam voor 100 miljoen dollar en op 17 februari 2015 vierde DroidApp de eerste verjaardag. Misschien wel het belangrijkste nieuws uit februari was de WhatsApp belfunctie die sinds 20 februari op invite beschikbaar was. Flitsmeister kwam in deze maand met een update die een eigen routeplanner toevoegde aan de app.

Maart: Mobile World Congress en Belfunctie WhatsApp

De eerste dag van de maand maart begon met de officiële introductie van de Huawei Watch, de eerste smartwatch van Huawei. Ook werd de HTC One M9 officieel aangekondigd door de Taiwanese fabrikant. Op het Mobile World Congress pakte ook Samsung uit met twee nieuwe smartphones; de Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge. Hootsuite, een belangrijke speler in de markt van social-media apps heeft deze maand Hootsuite 3.0 uitgebracht met een vernieuwd design. Op 9 maart kondigde Google officieel Android 5.1 Lollipop aan met nieuwe features in vergelijking met Android 5.0. Twee dagen later introduceerde Albert Heijn zelfscannen met je smartphone en werd de Google Store gelanceerd. Eind maart werd bekend gemaakt dat telecomprovider Hi stopt en ontdekte DroidApp de eerste aanwijzingen voor Google Drive-integratie in WhatsApp en kwam de WhatsApp belfunctie voor iedereen beschikbaar.

April: DroidApp App en nieuwe smartphones

In april kwam de Taiwanese fabrikant HTC met een update voor HTC BlinkFeed. De functionaliteit HTC Sense Home werd toegevoegd waarmee gebruikers op verschillende apparaten zoals de HTC One M7 en HTC One M8 hun eigen thema’s konden maken. Ook werd Buienalarm 3.0 uitgebracht met een vernieuwde interface en was het eindelijk tijd voor de DroidApp App! Op 10 april begon de verkoop van de Samsung Galaxy S6 en dat zorgde voor lange rijen. In onze Samsung Galaxy S6 review bespraken we het toestel uitgebreid. Is hij echt zo goed als we moeten geloven?

Eindelijk werd in april de meest gebruikte chat-app voorzien van een flinke update. WhatsApp in Material Design was een feit. Huawei lanceerde de opvolger van de erg populaire Huawei Ascend P7: de Huawei P8. In april schreven we ook over de herkenbare Over the Horizon ringtone van Samsung; hoe klonk hij op de Galaxy S II en hoe klinkt hij nu op de smartphones van Samsung? Eind april kondigde LG haar vlaggenschip aan: de LG G4 met lederen achterkant.

Mei: Android M en Google I/O 2015

In mei werd Snake voor Android uitgebracht. Voortaan hoef je dus niet meer je Nokia 3310 uit de la te halen, maar kan je gewoon het bekende slangenspel spelen op je Android-smartphone. Ook bracht Microsoft haar eigen Hyperlapse-app uit en opende Huawei haar eerste partnerstore waar DroidApp bij aanwezig was. We brachten ook minder goed nieuws; bijvoorbeeld de Galaxy S6 problemen die gebruikers wisten te melden aan DroidApp. Android werd in mei een muziek-app rijker; Nokia MixRadio waarmee gratis en offline muziek geluisterd kan worden. Microsoft kondigde een alternatief voor Google Now aan; Microsoft Cortana, werd Periscope uitgebracht voor Android en kwam ING met Android Wear-ondersteuning.

Eind mei werd Google I/O 2015 gehouden. Tijdens dit evenement werd bekend gemaakt dat Inbox by Gmail voortaan zonder invite beschikbaar zou zijn. Ook werd Android M aangekondigd en maakte we kennis met de nieuwe foto-app van Google: Google Photos. Eindelijk kondigde Google offline-functionaliteit aan voor Google Maps, werd Android Pay gepresenteerd en werd Now on Tap officieel geïntroduceerd. We hebben op 28 mei een bericht geplaatst met alles over Google I/O 2015. De LG G4 lag vanaf 29 mei in de winkels en op die dag werd ook de vernieuwde Google Now Launcher uitgebracht.

Juni: Google en emojis

In juni bracht Google Maps een update uit waarbij realtime OV-informatie werd toegevoegd aan de kaartendienst. Op dezelfde dag werd bekend dat Google Now in het Nederlands te gebruiken was voor spraakopdrachten. In Chrome werd ook een nieuwe functie uitgerold genaamd ‘Tikken om te Zoeken‘ die we op de redactie nog steeds graag gebruiken. In de tweede week van juni brachten Telegram en WhatsApp emoticons met huidskleur uit. In België werd het vanaf 17 juni ook mogelijk om de app Flitsmeister te gebruiken. Juni werd afgesloten met de aankondiging dat de Honor 7 naar Nederland zou komen en werd het nieuws bekend dat de bedenker van de SMS, Matti Makkonen overleden was.

Juli: Google Maps en Stagefright

Op 1 juli bracht luchtvaartmaatschappij KLM een compleet vernieuwde KLM app uit en kwam de strakke bestandsbeheerder Solid Explorer met een schitterende Material Design update. De Nederlandse Spoorwegen bracht een grote update uit; NS Reisplanner Xtra 4.0 met Material Design-elementen, de treinradar en de mogelijkheid om bussen en trams mee te nemen in het reisadvies.

In juli ontdekte DroidApp de mogelijkheid om data te besparen met de WhatsApp belfunctie en kwamen de berichten naar buiten dat een aantal Duitse autofabrikanten de navigatie-app van Nokia, HERE over zouden nemen. Google Maps 9.12 werd in juli uitgebracht en voegde de handige timeline-functie toe aan Google Maps. Net als vorig jaar hebben we ook dit jaar weer een grote test gedaan met de vraag; welke weer-app is het best? De complete test vind je in ons artikel over de grote weer-app test 2015.

Juli was ook de maand van het begin van het Stagefright-lek en de aankondiging van de OnePlus 2. Op dezelfde dag kondigde Motorola drie nieuwe smartphones aan; de Moto X Style, Moto G (3e generatie) en Moto X Play. Google Translate voegde de Nederlandse taal toe om live te vertalen en Angry Birds 2 werd officieel uitgebracht.

Augustus: Alphabet en Marshmallow

Begin augustus bracht HTC de HTC One M9+ officieel naar Nederland. Echter was dit maar voor korte duur want door niet de juiste 4G-ondersteuning werd het toestel al na een week weer uit de winkel gehaald. Deze maand bracht Microsoft haar eigen vertaal-app uit; Microsoft Translator, inclusief ondersteuning voor Android Wear. Medio augustus kwam Hangouts 4.0 uit met een groot aantal veranderingen.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen deze maand was toch wel dat Google opgesplitst werd in Alphabet. Sundar Pichai werd hierbij de nieuwe CEO. De Samsung Galaxy S6 Edge+ werd officieel aangekondigd net als de Galaxy Note 5. Deze maand begon ook de crowdfunding voor de Remix Mini; een Android-PC voor een paar tientjes.

De Huawei P8 kreeg deze maand de EISA Award voor beste smartphone 2015-2016 en op 17 augustus werd eindelijk bekend dat de M in Android M voor Android 6.0 Marshmallow staat. Google kondigde kwam ook met de eigen OnHub WiFi router en kwamen de berichten binnen over de eerste Android van BlackBerry. En eind augustus maakte Instagram bekend dat foto’s niet meer vierkant hoeven te zijn. Op de laatste dag van augustus kwam er iOS-ondersteuning voor Android Wear.

September: Google, logo en Nexus

Op 1 september werd het nieuwe Google logo gepresenteerd. Tijdens de IFA 2015 in Berlijn werden diverse nieuwe smartphones aangekondigd; bijvoorbeeld toestellen van Acer, de Huawei Mate S, Huawei G8, Sony Xperia Z5, Moto 360 2e generatie en meer. De Franse fabrikant Wiko lanceerde de eerste smartphone met glow in the dark; de Wiko Fever.

September was een slechte maand voor de Rabobank; de nieuwe Rabobank app is nog steeds onderwerp van discussie en levert veel kritiek op. Weer-app WeatherPro kwam met een gratis weer-app voor Android, naast de betaalde versie van de applicatie. Android werd ook een nieuwe voetbal-game rijker; FIFA 16 en kreeg ook Google Now Launcher een make-over.

Op 29 september publiceerde BlackBerry officiële foto’s van de BlackBerry Priv en werden dan eindelijk de Nexus 6P en Nexus 5X aangekondigd door Google. Maar tijdens dit evenement gebeurde er meer; zo kreeg Google Foto’s meer mogelijkheden, werd de Chromecast 2 aangekondigd en was er de Chromecast Audio.

Oktober: Sony en HTC

De tiende maand van 2015 was de maand dat de Sony Xperia Z5 Compact in Nederland verkrijgbaar werd, net als de Sony Xperia Z5. In de Google Play Store worden sinds oktober ook in Nederland advertenties getoond en schreven we in oktober een overzicht met 37 WhatsApp tips! In oktober kregen we ook een voorproefje van de nieuwe Google Play Store te zien en is de Google Play Gift Card eindelijk in Nederland te koop.

DroidApp ontdekte in oktober ook de eerste aanwijzingen voor het versturen en ontvangen van documenten in WhatsApp. Ook kondigde HTC haar metalen HTC One A9 aan. Op het gebied van de smartwatch is er ook nieuws te melden. Het horlogemerk Fossil kondigde de Fossil Q Founder aan met Android Wear. In 2017 zullen dan eindelijk de roamingkosten verleden tijd zijn binnen de Europese Unie, zo werd in dezelfde maand bekend en kondigde OnePlus de OnePlus X aan.

November: DroidApp 2.0, smombies en apps

Op 1 november heeft DroidApp een compleet vernieuwde website en nieuwe huisstijl gepresenteerd. Met de nieuwe stijl van DroidApp 2.0 hebben we veel verbeteringen doorgevoerd en oogt alles nog volwassener door de échte eigen identiteit. Er gebeurde in de maand november meer; zo werd de populaire game Candy Crush overgenomen voor 5 miljard euro. Ook werd in deze maand de ster in Twitter vervangen voor Twitter hartjes. Begin november kreeg de Tankservice app een update waarbij de prijzen voor de volgende dag voorspeld worden.

Smartphones van LG en Samsung dalen het snelste in prijs, zo blijkt uit Duits onderzoek. SwiftKey heeft de toetsenbord-app verder verbeterd met Material Design en dubbele tekstvoorspellingen. Sinds enige tijd is ook de kans op oplichting en fraude via WhatsApp een stuk groter; daarom hebben we een overzicht geplaatst met WhatsApp: pas op voor deze 8 manieren van oplichting en bedrog en begon Google Maps met de uitrol van offline navigatie (eindelijk!).

Google lanceerde ook de YouTube Music app en verschenen in Zweden verkeersborden voor smartphoneverslaafde ‘Smombies‘. De maand november was ook de maand dat Google begon met de uitrol va de nieuwe Play Store en lanceerde RTL de nieuwe RTL XL app. ING Bank maakte voor alle klanten van de bank mobiel betalen beschikbaar.

December: LG, Samsung, Wiko en meer…

De LG V10 zal toch naar Nederland komen, het is een smartphone met twee beeldschermen en drie camera’s. Samsung kondigde de Galaxy A3 (2016) en Galaxy A5 (2016) aan en Yahoo Messenger 2.0 verscheen met een compleet vernieuwde frisse update. Adobe maakte in december bekend dat vanaf nu Lightroom voor Android voortaan gratis beschikbaar is. Google heeft de Pixel C uitgebracht die verkocht wordt via de Google Store, dit is een tablet die van A tot Z door Google is ontwikkeld. Ook bracht Wiko de Wiko Fever en Wiko Pulp uit in Nederland; de Wiko Fever is een smartphone met glow in the dark.

Op 11 december bracht LG in Nederland de Android 6.0 update uit voor de LG G4 en kreeg ook de Moto X Style Android 6.0 Marshmallow. De BlackBerry Priv kwam ook in de twaalfde maand van 2015 naar Nederland. Waar zocht je naar met Google het afgelopen jaar? De meest populaire zoekopdrachten heeft Google voor ons gebundeld.

De beste…

De schrijvers van DroidApp hebben hun meest onmisbare apps van 2015 voor je op een rij gezet. Bekijk hier de lijstjes met applicaties die onmisbaar waren voor Laurence, Paul, Willem, Kelly, Luke en Stefan. DroidApp heeft ook voor je een uitgebreid overzicht voor je samengesteld met de 50+ beste Android-apps van 2015 en de 10 beste Android-smartphones van 2015.

display

Tips en Tricks

In ons overzicht met Tips & Tricks vind je de meest uiteenlopende tips voor Android. We hebben hieronder een selectie voor je gemaakt. Het complete overzicht vind je op onze Android tips pagina.

Smartphone Koopadvies Android headerSmartphone Koopadvies Android header

Reviews en koopadvies

Op DroidApp schrijven we reviews van zowel smartphones, apps als accessoires. Alle apps vind je op onze Android apps pagina. We hebben een selectie gemaakt van de accessoires en smartphone reviews, op de eerder gelinkte pagina’s vind je het complete overzicht.

In het DroidApp Koopadvies geven we je smartphone advies. Welke smartphone is het beste? Welke telefoon voldoet aan mijn wensen en welke is het beste binnen welk budget? Geheel onafhankelijk geeft DroidApp je een overzicht van beste Android-smartphones binnen een bepaald budget of segment. Een (kleine) selectie van overzichten:

Bedankt!

We willen al onze lezers heel erg bedanken voor hun bijdrage, reacties en hun input het afgelopen jaar! Dankzij jullie mening kunnen we DroidApp verder verbeteren! Ook willen we de schrijvers bedanken voor hun inzet en ook de fabrikanten, leveranciers en merken die hun toestellen voor review wilde uitlenen aan DroidApp.

Ook in 2016 zal DroidApp je op de hoogte brengen van het laatste Android-nieuws, de beste apps, onafhankelijk advies en eerlijke reviews. Dat is waar we voor staan en waar we voor blijven gaan!

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel